Sprekers

Amitav Ghosh | Roman Krznaric | Sébastien Hendrickx | Omar Fassi Fehri | Chiara Tomalino | Dalilla Hermans | Báyò Akómoláfé | Jumana Emil Abboud | Mihnea Tănăsescu | Apolline Vranken | Jérémy Désir-Weber | Enkidu Khaled | Joachim Robbrecht | Eric Corijn | Olave Nduwanje | Thomas Goorden

Moya de Feyter

Amitav Ghosh

Amitav Ghosh is een Indiase schrijver die vooral bekend is om zijn succesvolle romans. Maar ook zijn non-fictiewerk maakt hem een belangrijke figuur in de actuele strijd voor klimaatrechtvaardigheid. In The Great Derangement: Climate Change and the Unthinkable (2016) (nu ook in het Nederlands te verkrijgen als Te groot om ons voor te stellen). De klimaatcrisis en onze verbeelding’ onderzoekt hij hoe de klimaatverandering elk aspect van het menselijk bestaan beïnvloed heeft. Ghosh roept op tot actie om verantwoordelijkheid te nemen en de aarde te herstellen voor de komende generaties. In The Nutmeg’s Curse: Parables for a Planet in Crisis (2021) beweert de schrijver dat de huidige klimaatverandering veroorzaakt is door de geopolitieke orde die het Westerse kolonialisme heeft opgebouwd.

Amitav Ghosh heeft talrijke literaire prijzen en vier eredoctoraten ontvangen. Zijn werk is vertaald in meer dan dertig talen en zijn essays zijn verschenen in The New Yorker, The New Republic en The New York Times. Foreign Policy Magazine noemde hem in 2019, een van de meest prominente denkers van het afgelopen decennium. 

BOZAR, 21/9

Jason Hickel

Roman Krznaric

Krznaric, geboren in Australië, is een van meest populaire Britse filosofen met talrijke boeken over de kracht van ideeën om de samenleving te veranderen, waaronder Empathy: Why It Matters, and How to Get It, How to Find Fulfilling Work en The Wonderbox: Curious Histories of How to Live.

In zijn laatste boek The Good Ancestor combineert hij geschiedenis en verhalen op een originele wijze. Daarbij vraagt hij ons hoe we willen dat onze kleinkinderen op ons terugkijken, welke verhalen ze zullen vertellen over onze omgang met de wereld. Hij roept op ons om aan te sluiten bij een beweging die handelt vanuit een ideaal van intergenerationele rechtvaardigheid en een diepe liefde voor de planeet.

KC Buda, 1/10

Benedikte Zitouni

Sébastien Hendrickx

Sébastien Hendrickx is podiumkunstenaar, dramaturg en kunstcriticus. Hij maakt deel uit van de redactie van Etcetera en geeft les aan KASK/School of Arts in Gent. Na zijn debuut The Good Life werkt hij aan Moddertong, rond moeder, taal en aarde. Als activist is hij verbonden aan Extinction Rebellion en Het Burgerparlement.

KC Buda, 2/10

Sien Volders

Omar Fassi Fehri

Omar Fassi Fehri is leraar Frans, professioneel vertaler (Engels/Frans/Arabisch en Spaans), theaterworkshopbegeleider en cultureel acteur. Hij komt uit Marokko en woont sinds 2018 in Brussel. Hij studeerde Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Granada in Spanje en Franse Literatuur aan de Universiteit van Fez in Marokko. Momenteel volgt hij een Masters programma in cultureel Management aan de ULB en schrijft hij zijn proefschrift over “The acesss of racialized minorities to public theatre schools in the Fédération Wallonie-Bruxelles”.

Minority Walk, Brussel, 15/10

Caroline Maciel de França ⒸKarolina Maruczak

Chiara Tomalino

Chiara Tomalino studeerde af in kunstgeschiedenis aan de UCL, met een werk over de vertegenwoordiging van vrouwelijke kunstenaars in musea voor moderne kunst. Sinds 2018 is ze gids in Brussel, en projectcoördinator voor Arkadia. Gespecialiseerd in street art, hedendaagse kunst en gepassioneerd door genderkwesties, voegde ze zich in 2021 bij L’architecture qui dégenre, de initiatiefnemer van de Belgische editie van de Erfgoeddagen. Deze vzw organiseert en creëert rondleidingen, opleidingen, conferenties en animaties over de thema’s gender, de stad, architectuur, geschiedenis, kunst en cultuur in het algemeen.

Het Brussel van de heksen: feministische wandeling (Brussel, 15/10)

Els Hertogen ⒸMies Cosemans

Dalilla Hermans

Dalilla Hermans (1986) is journalist, schrijver, theatermaker en podcasthost. In 2017 verscheen haar boek Brief aan Cooper en de wereld. Ze leverde in 2018 een bijdrage aan de bloemlezing Zwart. Later dat jaar publiceerde ze het kinderboek Brown Girl Magic en in 2019 de thriller Black-out. In 2020 verscheen Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme en debuteerde ze als theatermaker bij NTGent met de voorstelling ‘her(e)’. Twee jaar later volgde het tweede theaterstuk ‘Us, (k)now’. Ze schrijft columns voor De Standaard en sinds 2021 host ze de podcast ‘Keihard’ met Jozefien Daelemans. Dalilla is getrouw en moeder van drie. Ze woont in Brugge. 

Panelgesprek: Kolonisatie als uitbuiting van mensen en natuur (AB, 15/10)

Tine Hens

Jumana Emil Abboud

Jumana Emil Abboud is een Palestijns kunstenares die via verscheidene vertelpraktijken reflecteert op de verbondenheid van menselijke en meer-dan-menselijke entiteiten en via hedendaagse verhalen, mythologieën en folklore thema’s van onteigening en geheugen onderzoekt.

Panelgesprek: Kolonisatie als uitbuiting van mensen en natuur (AB, 15/10)

Amina Belôrf

Báyò Akómoláfé

Bayo Akomolafe (Ph.D.) is geworteld in het Yoruba-volk en in een meer-dan-menselijke wereld. Hij is partner, vader van twee, zoon en broer. Hij is een gevierd internationaal spreker, posthumanistisch denker, dichter, leraar, publiek intellectueel, essayist, en auteur van twee boeken: These Wilds Beyond our Fences: Letters to My Daughter on Humanity’s Search for Home (North Atlantic Books) en We Will Tell Our Own Story: The Lions of Africa Speak. Daarnaast is hij de oprichter van The Emergence Network en gastheer van de online postactivistische cursus: ‘We will dance with Mountains’.
.
 

Panelgesprek: Kolonisatie als uitbuiting van mensen en natuur (AB, 15/10)

Olave Nduwanje

Mihnea Tănăsescu

Mihnea Tănăsescu is politiek theoreticus aan het departement Politieke Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), België. Hij heeft gewerkt in de politieke ecologie en mens- en milieuwetenschappen, over onderwerpen gaande van de juridische en politieke vertegenwoordiging van natuur tot de politiek van natuurherstel. Zijn meest recente boeken (2022) zijn Understanding the Rights of Nature en Ecocene Politics.

Panelgesprek: Kolonisatie als uitbuiting van mensen en natuur (AB, 15/10)

John Mussington

Apolline Vranken

Apolline Vranken richtte na haar studies architectuur het platform L’architecture qui dégenre op, waarmee ze de aandacht wil vestigen op de positie van vrouwen in de publieke ruimte. Met dit platform co-organiseerde ze Dagen van het Matrimonium, dat de aandacht vestigt op de rol van de vrouw in het vormgeven van de stad. 

Panelgesprek: Different jobs, one planet. Stories of strong engagement, op 15/10 in AB

Anne Berquin

Jérémy Désir-Weber

Jérémy Désir-Weber werkte als financieel analyst bij HSBC. Omdat hij de fraude van de groene financiering ontdekte en wilde signaleren​, verandert hij van koers en schrijft het boek Faire sauter la banque. Met zijn vereniging ‘vous n’êtes pas seuls’ wil hij iedereen ondersteunen die vanuit zijn professionele positie wil deelnemen aan het ecologische offensief. 

Panelgesprek: Different jobs, one planet. Stories of strong engagement (AB, 15/10)

Ⓒ Benedicte Roscot

Enkidu Khaled

Enkidu Khaled is theatermaker en performer. Hij studeerde theater in Bagdad en bij DasArts in Amsterdam, en woont en werkt in Brussel. Khaled leeft zowel in de Midden-Oosterse als de Europese wereld en gebruikt theater om de clichés en fantasieën uit te dagen die beide werelden over elkaar hebben.

TANK TINK / ONE: De impact van oorlog op het milieu (AB, 15/10)

Kopano Maroga (c) Louis Kerckhof

Joachim Robbrecht

Joachim Robbrecht werkt als auteur, regisseur en performer. Zijn theater vertrekt vanuit een poëtisch engagement naar de wereld. Hij zoekt naar metaforen, verbeeldingen, verbuigingen, nieuwe relaties tussen esthetiek en ethiek, tussen de humor van taal en de sensualiteit van het lichaam.

TANK TINK / ONE: De impact van oorlog op het milieu (AB, 15/10)

Ⓒ Erwin Senden

Eric Corijn

Eric Corijn is cultuurfilosoof en sociaal wetenschapper, publicist, emeritus hoogleraar Stadsstudies aan de Vrije Universiteit Brussel en auteur van de recent verschenen boeken Gramsci lezen – Van klassenstrijd tot woke en Vlaanderen, ontwaak! Tegen de Grondstroom.

 

Lezing (AB, 15/10)

Olave Nduwanje

Olave Nduwanje

De in Burundi geboren Olave Nduwanje identificeert zich als een non-binaire trans-femme. Ze is auteur, jurist en activist (anti-racisme, LGBTQI+ rechten, anti-kapitalisme, gehandicaptenrechten, anti-ecocide, etc.). Nduwanje heeft literaire bijdragen geleverd aan de volgende titels: Zwart-Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen (2018), De Goede Immigrant (2020) en Being Imposed Upon (2020).

 

Moderator Kolonisatie als uitbuiting van mensen en natuur (AB, 15/10)

Ⓒ Erwin Senden

Thomas Goorden

Thomas Goorden is een Antwerpse milieu- en burgerrechtenactivist, alsook bedrijfsleider bij het gespecialiseerde communicatiebureau “Een Wereld met LEF”. Vanuit zijn natuurkundige achtergrond en zijn compleet uit de hand gelopen allergie voor onrecht, dook hij de laatste jaren in allerlei maatschappelijke dossiers, van luchtkwaliteit over toegang tot informatie en burgerlijsten naar zijn grootste “claim to fame”: het PFAS schandaal, dat hij begin 2021 openbrak. Hij is ’s lands eerste officiële burgerlobbyist.

Panelgesprek: Verschillende jobs, één planeet (AB, 15/10)

Olave Nduwanje

Virginie Platteau

Virginie Platteau studeerde Germaanse taal- en letterkunde en journalistiek. Ze gaf jarenlang les in Brussel en werkt als freelance cultuurjournaliste. Al jaren is ze gefascineerd door stilte; door onze nood aan stilte en onze angst ervoor. Daarover geeft ze lezingen en workshops en publiceerde ze recent Hoe luidt de stilte? (uitg. Letterwerk). In 2021-2022 is ze co-curator van het Mechelse stadsfestival Zinderende Stilte..

 

Presentatie (AB, 15/10)

Ⓒ Erwin Senden

Caroline Van Peteghem

Caroline Van Peteghem werkt aan de communicatie en projecten van De Transformisten. Onder de noemer ‘Hoeveel is genoeg?‘ wil die organisatie een maatschappij helpen vormgeven die welzijn centraal zet in plaats van economische groei.

Moderator: Different jobs, one planet. Stories of strong engagement (AB, 15/10)

Tickets

Contacteer ons

7 + 15 =