
sprekers
sprekers
Mikaela Loach
Charlotte Van den Broeck
Nora Bouazzouni
Chris Keulemans
Jean-Baptiste Fressoz
Erica Benner
Hind Fraihi
Eva Rovers
Isabelle Fremeaux
Khaoula Stiti
Maxime Geens
Lara Ferrante
Danae Theodoridou
Faerouz Gazdallah
Nozizwe Dube
Florian Malzacher
Lara Staal
Sophie Howe
Brigitte Herremans
Anuna De Wever
Harriët Bergman
Cristian Raggio
Tine Hens
Ine Renson
Stefanie Parisius-Sewotaroeno
Eveline Van Rijswijk
Hans van Scharen
Tess Okolie
Jorrit Smit
Chloé Mikolajczak
Merlijn De Rijcke
Anna Rispoli
Dirk Holemans
Elze Vermaas
Mikaela Loach
Mikaela Loach is een Jamaicaans-Britse auteur, activist voor klimaatrechtvaardigheid en spreker, ze wordt gezien als een van de meest invloedrijke vrouwen in de Britse klimaatbeweging. Mikaela’s werk is diep geworteld in het samenbrengen van gemeenschappen. In haar activisme betrekt ze ook grassroots klimaatbewegingen. Mikaela is de bestsellerauteur van It’s Not That Radical: Climate Action To Transform Our World, een overtuigende oproep tot klimaatrechtvaardigheid.

Charlotte Van den Broeck
Charlotte Van den Broeck debuteerde in 2015 met de dichtbundel ‘Kameleon’, bekroond met de Herman De Coninck Debuutprijs. In 2017 verscheen ‘Nachtroer’, waarvoor ze de driejaarlijkse Paul Snoekprijs voor de beste Nederlandstalige bundel kreeg. Op het podium zoekt ze naar een performatieve benadering van poëzie, waarin de ‘zegbaarheid’ en lichamelijkheid centraal staat. In oktober 2019 verscheen haar prozadebuut ‘Waagstukken’ en op 1 oktober 2024 verschijnt haar nieuwe boek ‘Een Vlam Tasmaanse Tijgers’.

Nora Bouazzouni
Nora Bouazzouni is zelfstandig journalist, schrijver en vertaler en woont in Parijs. Ze richt zich voornamelijk op voedsel, gender en series, door middel van artikelen, video’s en podcasts. Ze heeft drie essays gepubliceerd, “Mangez les riches – La lutte des classes passe par l’assiette” (2023), “Steaksisme – En finir avec le mythe de la végé et du viandard” (2021) en “Faiminisme – Quand le sexisme passe à table” (2017), uitgegeven door Nouriturfu.

Chris Keulemans
Chris Keulemans is een reizende schrijver. Thuisbasis: Amsterdam-Noord. Zijn laatste boek, Verzet, gaat over de strijders, de denkers, de slachtoffers en de leiders die hij onderweg ontmoet. Hij stond in Beiroet, Jakarta, Kyiv en Bagdad op de pleinen van de revolutie. ‘Een aanmoediging voor iedereen die nee wil zeggen tegen de status quo, en ja tegen een wereld met minder onrecht.’ (NRC)

Jean-Baptiste Fressoz
Jean-Baptiste Fressoz is wetenschap-, technologie- en milieuhistoricus. Na lectoraten aan het Imperial College in Londen en King’s College is hij nu CNRS-onderzoeker aan het Centre de Recherches Historiques de l’EHESS. Hij is auteur van verschillende boeken, waaronder Happy Apocalypse (2012), The Shock of the Anthropocene met Christophe Bonneuil en Chaos in the Heavens (2020) met Fabien Locher. Hij heeft net More and more and more. An All Consuming History of Energy (Penguin, 2024) uitgegeven.

Erica Benner
Erica Benner is politiek filosoof en ideeënhistoricus. Ze werd geboren in Tokio, groeide op in Japan en het Verenigd Koninkrijk en doceerde aan Oxford, Yale en de LSE. Haar biografie van Machiavelli Be Like the Fox (2017) stond op de shortlist van de Elizabeth Longford Prize en werd een BBC Boek van de Week. Haar laatste boek, ADVENTURES IN DEMOCRACY: The Turbulent World of People Power (Allen Lane 2024), is een keuze van de Financial Times voor What to Read in 2024.

Hind Fraihi
Hind Fraihi is journalist voor Apache en columnist bij De Tijd en De Lage Landen. Ze verwierf bekendheid door haar boek Undercover in Klein-Marokko, waarin ze in 2005 al de opkomst van de jihad in Molenbeek vastlegde. Haar bijzondere interesse gaat uit naar diverse vormen van extremisme, polarisatie en diversiteit. Onlangs publiceerde ze het essay Antipode, over excessen en polarisering. Daarin neemt ze de hete hangijzers van extreemrechts, islamisme, ecologisch extremisme en woke-extremisme onder de loep.

Eva Rovers
Eva Rovers werkt als schrijver en oprichter van Bureau Burgerberaad aan een ‘democratisch fitte’ samenleving. Dat is een samenleving waarin iedereen – ongeacht leeftijd, gender, opleiding of status – voelt en weet dat zij verschil kunnen maken. In haar boek ‘ Nu is het aan ons’ pleit Eva voor klimaat-burgerberaden, om zo de samenleving klimaatbeleid te laten ontwikkelen. Talloze voorbeelden wereldwijd tonen namelijk dat inwoners heel goed in staat zijn om haalbare oplossingen te bedenken voor de grootste uitdagingen van onze tijd.

Isabelle Fremeaux
Isabelle Fremeaux is opleider, facilitator en auteur. Ze was Senior Lecturer in Media and Cultural Studies aan het Birkbeck College-University of London (UK) waar ze 10 jaar werkte, voordat ze de academische wereld verliet om vrijheid en collectief leven te omarmen. Ze is al bijna 20 jaar betrokken bij sociale bewegingen voor sociale en ecologische rechtvaardigheid. Ze heeft bijeenkomsten van honderden mensen gefaciliteerd, internationale mobilisaties en klimaatkampen mee georganiseerd, duizenden mensen getraind om manieren van ongehoorzaamheid opnieuw uit te vinden… Sinds 2016 woont ze op de zad van Notre Dame des Landes. Samen met Jay Jordan is ze medeoprichter en -begeleider van het Laboratory of Insurrectionary Imagination (www.labo.zone) en schreef ze mee aan het boek/de film Les Sentiers de l’Utopie (Zones/La Découverte, 2011) en We are ‘Nature’ Defending Itself : Entangling Art, Activism and Autonomous Zones (Vagabonds/Pluto/Journal of Aesthetics & Protest, 2021).

Khaoula Stiti
Khaoula Stiti is een dekoloniale onderzoeker en feminist met een migratieachtergrond, gevestigd in Brussel. Ze behaalde een doctoraat in Bouwkunst en Stedenbouw, waarbij haar onderzoek zich richtte op de kruising van koloniaal erfgoed, participatieve praktijken en digitale middelen. Momenteel bestudeert ze vraagstukken rond kolonialiteit, antropologie en de ongelijkheden die universiteiten in het Globale Noorden opleggen aan onderzoekers uit het Globale Zuiden. Zo weeft ze een multidimensionaal verhaal door haar academische parcours.

Maxime Geens
Na op verscheide manieren met voedsel te hebben gewerkt – als biologische marktverkoper, tuinder en facilitator rond politiek voedsel – kwam Maxime Geens in mei 2023 bij het team van bakkerij Le Pain Levé. Le Pain Levé is een biologische, associatieve, activistische bakkerij in zelfbeheer. Sinds de opening van de bakkerij drie jaar geleden hanteert het team van Le Pain Levé een gedifferentieerd prijssysteem om toegankelijk te zijn voor zoveel mogelijk mensen. Daarnaast bouwt de bakkerij banden op met bewoners en buurtverenigingen door het organiseren van broodworkshops, bijeenkomsten en feesten. De bakkerij zet zich in om een antikapitalistisch systeem van productie en consumptie te verdedigen en om iedereen toegang te geven tot kwaliteitsvoedsel.

Lara Ferrante
Lara Ferrante is medewerker bij Oikos en co-auteur van Omgroei. Ze is afgestudeerd als ingenieur-architect en behaalde ook een master in Conflict & Development, waarin ze een masterproef schreef over degrowth. Ze wil zich volledig inzetten voor het versnellen van de transitie naar een sociaal en ecologisch (h)eerlijke wereld.

Nozizwe Dube
Nozizwe Dube is PhD-kandidaat in Europees en anti-discriminatierecht aan Maastricht University. Ze behaalde een Master in de Rechten aan de KU Leuven. Ze liep stage bij het Belgisch Grondwettelijk Hof en de Verenigde Naties in New York. Tijdens haar studies was ze coördinator van UNDIVIDED, een studentenplatform dat rond dekolonisatie, gender, LGBTQ+ studenten en intersectionaliteit werkte. Ze is ook medeoprichter van Karibu African Circle Leuven: een studentenvereniging die een thuis biedt voor Leuvense studenten met Afrikaanse roots. Ze schreef opiniestukken voor, onder andere, MO* Magazine en Samenleving en Politiek.

Florian Malzacher
Florian Malzacher is curator, schrijver en dramaturg. Sinds 2021 presenteert hij The Art of Assembly, een serie lezingen over het potentieel van samenkomst in kunst en activisme. Hij was artistiek directeur van het Impulse Theater Festival in Keulen, Düsseldorf en Mulheim (2013-2017) en co-curator van het steirischer herbst festival in Graz, Oostenrijk (2006-2012). Zijn boeken en essays zijn vertaald in meer dan 15 talen. Zijn meest recente publicatie is The Art of Assembly. Political Theatre Today (2023).
Lara Staal
Lara Staal is onderzoeker, curator, theatermaker en schrijver. Haar werk gaat over hoe theater een platform kan bieden voor politieke reflectie en mobilisatie. Ze houdt ervan verbinding te maken tussen verschillende domeinen. Als huisregisseur bij NTGent tekende ze voor geëngageerde voorstellingen als ‘Dissident’ of ‘Serdi’.
Sophie Howe
Sophie Howe werd door The Guardian omschreven als ”s werelds eerste minister voor de ongeborenen” en door The New Statesman als de leider van een Welsh plan om de wereld te redden. Ze was de eerste Future Generations Commissioner voor Wales, de enige in haar soort ter wereld. Ze hield de regering verantwoordelijk voor de manier waarop haar beslissingen toekomstige generaties beïnvloeden en heeft andere landen beïnvloed om haar voorbeeld te volgen, waaronder de VN. Ze is benoemd tot een van de UK’s Top 100 Changemakers en staat op nummer 5 in de BBC Women’s Power List. Ze is niet bang om de waanzin van kortetermijnbeslissingen aan de kaak te stellen en staat bekend als een recht door zee en inspirerend pleitbezorger voor degenen die nog geboren moeten worden.

Brigitte Herremans
Brigitte Herremans is postdoctoraal onderzoeker aan het mensenrechtencentrum van de Universiteit van Gent waar ze zich toespitst op de strijd voor rechtvaardigheid in Syrië en Palestina. Haar doctoraatsonderzoek (2019-2023) focuste op het potentieel van kunst om onrecht in de Syrische context zichtbaar te maken. Van 2002 tot 2018 werkte ze als beleidsmedewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. In 2016 publiceerde ze samen met Ludo Abicht het boek ‘Israël en Palestina. De kaarten op tafel.’ Van 2017 tot 2018 werkte ze als beleidsmedewerker Midden-Oosten en Noord-Afrika bij BOZAR.

Anuna De Wever
Anuna De Wever

Harriët Bergman
Harriët Bergman is filosoof en activist. Haar eerste ervaring met directe actie was met de studentenprotesten in Amsterdam in 2015 – vanaf toen is ze onder andere betrokken geweest bij verschillende klimaatrechtvaardigheidsgroepen, anti-racisme protesten, en woon strijd. Ze is betrokken bij Stroomversnellers, Tractie en Jacobin NL, en voltooide haar doctoraat bij de Universiteit Antwerpen. Ze schreef over activisme, emoties, en de verhalen die we elkaar vertellen over macht en verandering.

Cristian Raggio
Cristian Raggio komt oorspronkelijk uit Chili. Hij heeft economie en geografie gestudeerd en zijn loopbaan is een combinatie van zowel onderzoek als veldwerk, handmatig als intellectueel en zijn werk staat dicht bij de concrete praktijken die structurele sociaal-ecologische kwesties aankaarten.
Sinds 2023 werkt hij bij As Bean als chef-kok en maakt hij ook deel uit van het strategieteam. In een notendop is het doel van de vereniging om voedselsystemen te veranderen, met name door middel van een 100% biologisch, huisgemaakt, seizoensgebonden cateringmodel dat kleinschalige en middelgrote lokale landbouw ondersteunt, terwijl de prijzen betaalbaar blijven voor de consument.

Tine Hens
Tine Hens
Ine Renson
Ine Renson is chef Buitenland en adjunct-hoofdredacteur van De Standaard.

Stefanie Parisius-Sewotaroeno
Stefanie Parisius-Sewotaroeno (1993) is een Surinaamse schrijver van Javaanse komaf die voornamelijk doet aan dichtkunst. Zij groeide op in De Hulp, Commewijne en laat zich inspireren door cultuur, natuur en maatschappelijke kwesties. In 2016 won ze de Write Now! Publieksprijs, in 2022 was zij participant van Vrystaat Kunstefees in Zuid-Afrika en in 2023 stond een van haar gedichten in de haltentoonstelling ‘Famiri Familie’ van Stadsarchief Amsterdam en Nationaal Archief Suriname. Stefanie werkt momenteel aan haar debuut.

Danae Theodoridou
Danae Theodoridou (www.danaetheodoridou.com) is een performancemaker en onderzoeker gevestigd in Brussel. Ze voltooide haar praktijkgeleide doctoraat aan de Roehampton University in Londen (2013). Haar artistiek onderzoek richt zich op sociale verbeelding, de praktijk van democratie en de manier waarop kunst bijdraagt aan het ontstaan van sociaal-politieke alternatieven. Ze geeft les in de MA Performing Public Space aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (NL), cureert praktijkgestuurde onderzoeksprojecten en presenteert en publiceert haar werk internationaal. Ze is co-auteur van The Practice of Dramaturgy: Working on Actions in Performance (Valiz, 2017) en de auteur van Publicing – Practising Democracy Through Performance (Nissos, 2022).
foto: (c) Pauline Arnould

Fairouz Gazdallah
Fairouz Gazdallah is beleidsadviseur voedselrechtvaardigheid bij Oxfam. In haar onderzoek en beleidswerk focust ze zich vooral op het blootleggen van de verbanden tussen voedselsystemen, gender, migratie en internationale solidariteit. Vanuit een mensenrechtenperspectief pleit ze voor agro-ecologie en voedselsoevereiniteit op verschillende politieke niveaus. Ze gelooft sterk in de kracht van diaspora gemeenschappen om politieke en sociale verandering teweeg te brengen.

Eveline Van Rijswijk
Eveline Van Rijswijk (1988) is presentator, dagvoorzitter, theatermaker, columnist, spreker, wetenschapscommunicator & politiek historicus. Ze studeerde politicologie, geschiedenis en filosofie aan de Universiteit Leiden. Ze was hoofdredacteur en presentator bij het online- & tv-programma Universiteit van Nederland en presenteerde ook Focus, het geschiedenis- en wetenschapsradioprogramma van de NTR op NPO Radio 1. In het najaar van 2018 debuteerde Eveline met de politieke onewomanshow “De Première”, over 100 jaar vrouwen in de Nederlandse politiek en de vraag waar de eerste vrouwelijke premier blijft. Sinds najaar 2021 heeft ze een taalcolumn op NPO Radio1 bij het programma “Spraakmakers”.

Hans van Scharen
Hans van Scharen, geboren in Brussel, studeerde journalistiek in Nederland en werkte meer dan 15 jaar als journalist voor kranten, tijdschriften en televisie in zowel België als Nederland. Gedurende een decennium (2009-2019) werkte hij als parlementair adviseur van het Belgische Europarlementslid Bart Staes in het Europees Parlement, waarbij hij zich veel bezighield met landbouw- en voedselbeleidsgerelateerde onderwerpen zoals pesticiden, voedselverspilling, visserij, zaden en handel, maar ook tabak, bestuur en EU-begrotings(controle)beleid. Sinds begin 2020 werkt hij als onderzoeker en campagnevoerder voor de Brusselse lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) en werkt hij af en toe als freelance journalist.

Tess Okolie
Tess Okolie is een gepassioneerde milieuactiviste die zich richt op grassroots belangenbehartiging en het beschermen van het welzijn van jonge en kwetsbare bevolkingsgroepen. Ze heeft een bachelor in microbiologie van de Abubakar Tafawa Balewa Universiteit, Nigeria, en twee masterdiploma’s – een in Environmental Health van de University of the West of England, en een in Biologie (Biodiversiteit, Conservatie en Herstel) van de Universiteit van Antwerpen. Ze heeft expertise in natuurbehoud, milieu, gender en gezondheidsbeleid. Tess houdt van dansen, koken, gesprekken voeren en zelfstandig reizen.

Jorrit Smit
Jorrit Smit combineert zijn achtergrond in fysische chemie en wetenschaps- en technologiestudies om te onderzoeken hoe socio-technische toekomsten vormgeven aan wetenschappelijk onderzoek – en vice versa. Momenteel richt hij zich op de politiek van technofixes zoals ‘schone’ waterstof, koolstofafvang en groene kunstmest. Met behulp van een interdisciplinaire benadering analyseert hij kritisch de relaties tussen publiek onderzoek en (fossiele) industrieën, evenals de politieke grenzen die zijn ingebed in haalbaarheids- en duurzaamheidsbeoordelingen van opkomende technologieën. Als onderdeel van zijn onderzoek werkt Jorrit samen met Naïmé Perrette aan een filmessay over een onverwachte energiebron: ‘natuurlijke’ waterstof.

Chloé Mikolajczak
Chloé Mikolajczak is een activiste en organisator voor milieu en sociale rechtvaardigheid in België. Ze heeft gewerkt voor Europese milieu-ngo’s over onderwerpen die te maken hebben met de invloed van de fossiele-brandstofindustrie op politiek en afval. Ze is ook woordvoerder geweest van Code Rouge, de grootste burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging in België en is medeoprichter van en betrokken bij verschillende burgercollectieven over onderwerpen variërend van EACOP tot diepzeemijnbouw en post-groei.

Merlijn De Rijcke
Merlijn De Rijcke is de secretaris van de permanente Burgerraad voor het klimaat van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hij voert deze functie uit binnen Leefmilieu Brussel, de gewestelijke administratie bevoegd voor leefomgeving en energie. Het doel van dit orgaan, dat gelanceerd werd door de Brusselse Regering in 2022, is om de stem van de Brusselaars aan het bod te laten komen bij het uitwerken van het Brussels klimaatbeheer. Om uit te leggen wat een Burgerraad voor het klimaat is, hoe het werkt en waarom de deelname van alle inwoners belangrijk is werd een interactief spel ontwikkeld. Het spel is ook aangepast om gespeeld te worden met jongeren of een publiek dat niet goed Nederlands of Frans spreekt.

Anna Rispoli
Anna Rispoli werkt op de grens tussen artistieke creatie en publieke ruimte en doet dat vaak met en vanuit groepen, zoals tieners en scholieren, activistische groeperingen, organisaties die werken rond herverdeling of basisinkomen, enz. Ze laat zich daarbij leiden door wat ze observeert: van sociale angst tot het verband tussen erotiek en politiek, of… de grote verschillen in vergadertechnieken. Ook haar project With love not for love kende onlangs een publiek moment tijdens MolenFest in de vorm van een catwalk van ‘domestic workers’.
Dirk Holemans
Dirk Holemans is coördinator van de denktank Oikos en hoofdredacteur van het gelijknamige tijdschrift. Hij is voormalig co-voorzitter van de Green European Foundation, doet onderzoek naar commons en geeft les over transitie en systeemverandering. Dirk voedt het publieke debat met opinies en essays over ecologische kwesties.

Elze Vermaas
Elze Vermaas is medewerker bij Oikos en co-auteur van Omgroei. Hiervoor heeft ze voor de klas gestaan en was ze vice-voorzitter van het Jong Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. Na een bachelor in de fysica heeft ze een research master wetenschapsfilosofie afgerond. Verder vindt ze het belangrijk om de diversiteit en intersectionaliteit in het oog te houden binnen het ecologische verhaal.