Programma

BOZAR Brussel, 21/9

Zaal M

}

19:30 – 21:00

Meet the writer: Amitav Ghosh

Amitav Ghosh is een Indiase schrijver die vooral bekend is om zijn succesvolle romans. Maar ook zijn non-fictiewerk maakt hem een belangrijke figuur in de actuele strijd voor klimaatrechtvaardigheid. In The Great Derangement: Climate Change and the Unthinkable (2016) onderzoekt hij hoe de klimaatverandering elk aspect van het menselijk bestaan beïnvloed heeft. Ghosh roept op tot actie om verantwoordelijkheid te nemen en de aarde te herstellen voor de komende generaties. In The Nutmeg’s Curse: Parables for a Planet in Crisis (2021) beweert de schrijver dat de huidige klimaatverandering veroorzaakt is door de geopolitieke orde die het Westerse kolonialisme heeft opgebouwd.

Interview door Gie Goris.

BUDA Kortrijk, 1-2/10

Broelkaai 6 & Budascoop

 

}

1/10, 20:15 - 22:00

Budascoop

Roman Krznaric & Frank Keizer

Wat kunnen we leren uit 3000 jaar aan menselijke geschiedenis om de urgenties van de 21e eeuw te tackelen ― van klimaatverandering, waterschaarste tot de dreiging die uitgaat van AI of synthetische biologie?  En hoe schrijven we nu aan een toekomst die tegelijk gedeeld én meerstemmig is?

Roman Krznaric is een Brits-Australische cultuurhistoricus en publieksfilosoof en medeoprichter van – en docent aan –  de School of Life in Londen. Krznaric doceerde eerder aan diverse prominente Britse universiteiten, was tuinman en werkte in Midden-Amerika op het gebied van mensenrechten. Hij is ook oprichter van het eerste Empathy Museum ter wereld en auteur van The Good Ancestor, over welke toekomst we willen nalaten.

Lees meer...

Frank Keizer (1987) is dichter en essayist. Hij is de auteur van twee veelgeprezen dichtbundels, Onder normale omstandigheden (2016, nominatie Poëziedebuutprijs aan Zee) en Lief slecht ding (2019). Hij is redacteur bij het Vlaamse literaire tijdschrift nY, medeoprichter van het online tijdschrift Samplekanon en co-host van de literair-kritische podcast Links Richten. Met zijn werk was hij te gast op tal van festivals in binnen- en buitenland. De introductie van het plot is zijn nieuwe bundel. Hoe kunnen we stoppen met de roofbouw die het kapitalisme pleegt op onze lichamen en de aarde? En wat kunnen we leren van elkaar om beter voor onze gedeelde wereld te zorgen? Frank Keizer voert de lezer mee op een tocht vol avonturen door de geschiedenis, die ons opnieuw laat kijken naar het verleden en ons wil voorbereiden op een andere toekomst: een die niet gebaseerd is op verovering en uitputting van de aarde, maar op vrede en herstel.

Een gesprek – gemodereerd door Dirk Vandenberghe, journalist en podcastmaker voor o.a Trends, NRC, De Lage Landen en De Standaard en bedenker van het magazine SIEN.

}

2/10, 14:00 - 16:30

Broelkaai 6

Multiple Stories Work!

Hoe ziet de toekomst van werk eruit? En ziet die er anders uit dan hoe we nu werken? Welke visies helpen ons om hier antwoord op te geven? Kunnen onderzoekers, schrijvers en kunstenaars onze verbeelding aanscherpen en nieuwe mogelijkheden van samenwerken aanreiken?

Lees meer

Nada Gambier brengt verhalen over nachtwerk die ze verzamelde in drie wandelingen langs plekken in de Kortrijkse regio waar ’s nachts gewerkt wordt, van de spoeddienst tot nachtwinkels en grotere bedrijven.

Futurology of Collaboration – Diederik Peeters en Anna Czapski: een collectief van kunstenaars en onderzoekers hackt, remixt en prototypeert nieuwe methoden van open-source futurologie over het (samenwerken van) de toekomst.

Tash Aw: schreef met Vreemdelingen op de kade een belangwekkend portret van het moderne Azië aan de hand van de migratiegeschiedenis van zijn eigen familie. Aw vertelt over de pijn van migratiegolven en het grote zwijgen waarmee dit in Aziatische families gepaard gaat. Zijn verhaal voert van kansloze immigranten naar succesvolle machthebbers van afgelegen dorpjes naar nachtclubs in megasteden. Het is een verhaal dat schetst hoe alles wat kan wijzen op mislukking onbespreekbaar is en het verdriet van het verleden zo krampachtig van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is de vierde roman van Aw, twee van zijn eerdere romans werden beiden genomineerd voor de prestigieuze Man Booker Prize.

Herman Loos: Een jaar lang werkte socioloog Herman Loos als Deliveroo-koerier en organiseert een deel van zijn tijd op het ritme van het belletje op zijn smartphone dat een nieuwe levering aankondigt. Wat betekent het zelfstandige te zijn zonder autonomie? Wat leveren twee uur fietsen, zeven bestellingen en dertig kilometer met gloeiende Indiase saus in je rug op?

Sofa-gesprek Werkgenegenheid: Het leven is meer dan werken alleen, maar toch spenderen we een aanzienlijk deel van ons leven op ons werk. In gesprek gaan we op zoek naar meer G´s op de werkvloer en onderzoeken we hoe we maximale genegenheid, geluk, goesting en gelijkheid kunnen uitbouwen als we aan de slag zijn. Met oa Greet Driessens en Herman Loos.

Workshop: Philippine Hoegen, Julie Reist en Miriam Hempel – vanuit What is work (35 interviews met verschillende stemmen, met verschillende ‘jobs’, met andere administratieve statussen en mogelijkheden – over ‘werk’ en wat we er van verlangen) wordt ter plekke een grote grafiek van werk gemaakt.

}

2/10, 16:30 - 18:00

Broelkaai 6

Time to Talk… (about work?)

Een levende bibliotheek ism Refu Interim, Antigone & Unie Der Zorgelozen – ontleen iemand die zich beschikbaar houdt voor een 1-op-1 gesprek over werk, kennis en ambacht of hun levensverhaal. Verhalen van bedrijfsleiders voor nieuwkomers, verhalen van ‘jonge’ Belgen voor ‘oude’ Belgen, en omgekeerd, kennis over en van elders … en alles daarnaast.

}

2/10, 18:00 - ...

Budascoop

Slotvoorstelling ― Sébastien Hendrickx: voorstelling Moddertong

Verteltheater in het Vlaams, doorspekt met andere talen. Het verhoudt zich losjes tot de begrippendriehoek ‘moeder’, ‘taal’ en ‘aarde’. Een verteller zit samen met het publiek rondom een hoop spullen. Het licht zal veranderen; sommige dingen zullen bewegen; voetnoten zullen weglopen uit de tekst. Langs welke routes kunnen we het vaderland ontvluchten richting moeder aarde? Moeten we onszelf daar nieuwe talen aanleren? Wat moeten we er afleren? Hoe zou het alledaagse leven er in de nabije toekomst uit kunnen zien? Moddertong probeert woorden en dingen, publiek en spreker, mensen en de grond waarop ze zich bevinden, met elkaar in verband te brengen.

AB Brussel, 15/10

Wandelingen & workshop

Om deel te nemen, registreer je hier. Deelname is inbegrepen in het Ecopolis-ticket.

 

}

13:30 - 15:30

Vertrekpunt: AB

Minority walk met Omar Fassi Fehri (EN)

De geschiedenis van minderheden blijft vaak onzichtbaar, ‘vergeten’ in het publieke debat. The Minority Walk is een twee uur durende wandeling door het centrum van Brussel, die voorstelt om te ontdekken hoe de onderdrukking van minderheden – in de zin van groepen die onderhevig zijn aan overheersingsrelaties in de publieke ruimte. Het project focust op vier categorieën van minderheden: mensen met een raciale achtergrond, vrouwen, de LGBTQIA+ gemeenschap en gekoloniseerde mensen. The Minority Walk werpt licht op de verschillende vormen van onderdrukking die deze mensen ervaren. Het doel is om debat en reflectie op gang te brengen door middel van een direct, ter plekke experiment met de relaties van overheersing. Het is ook een experiment in het in vraag stellen van onze privileges en/of situaties van discriminatie. Deelnemers zullen ‘specta-acteurs’ zijn, zoals Augusto Boal van het Theatre of the Oppressed zou zeggen.

}

13:30 - 15:45

Vertrekpunt: L’oreille Tourbillonnante

The Brussels of witches: feminist guided walk (EN)

In de 14e eeuw, als we uit de ‘duistere’ Middeleeuwen overgaan in de Nieuwe Tijd en de Renaissance, worden vrouwen in het duister gedompeld – of liever gezegd in de vlammen van de brandstapel. Hoe werden de vaardigheden en kennis van vrouwen omgezet in daden van hekserij? Hoe veranderden de levensomstandigheden van vrije vrouwen? Welke vrouwenfiguren onthullen andere mogelijke werelden? Wat onthult onze stedelijke openbare ruimte over die tijd… en over heksen vandaag? Ontdek het tijdens deze rondleiding door kunsthistorica Chiara Tomalino van L’architecture qui dégenre.

}

13:30 - 15:30

Vertrekpunt: Sint-Katelijnekerk

Twee (t)huizen, één gids (wandeling) (NL)

Met onze interculturele gidsen van Twee (t)huizen, één gids ontdek je Brussel op een heel andere manier. De gidsen leggen de focus niet op de geschiedenis van de stad, maar op hoe zij de stad beleven. Ze laten je de buurten zien die voor hen belangrijk zijn, terwijl ze vertellen over hun herkomstland.

Tatyana is een Oekraïense dame die bijna 22 jaar geleden naar België verhuisde. Ze verloor onmiddellijk haar hart aan Brussel door de rijke en alomtegenwoordige geschiedenis, cultuur en levendigheid van deze stad. Haar wandeling begint aan de Sint-Katelijnekerk en wordt vervolgd langs het vroegere kanaal. Tatyana laat haar favoriete plaatsen zien en eindigt in haar lievelings gebouw KVS waar ze een korte rondleiding geeft. De wandeling wordt met een drankje afgesloten in café Congo in KVS.

Deze wandeling wordt georganiseerd door FDMO.

}

14:00 - 15:30

AB Steenstraat

Workshop ‘Limits to Growth’ (NL/EN)

Overstromingen, bosbranden, smeltende gletsjers, …: we worden alsmaar vaker geconfronteerd met natuurrampen. De gevolgen zijn desastreus en onbetwistbaar: we zijn de limieten van onze planeet aan het overschrijden. Om onze aardbol leefbaar te houden, moeten we dringend onze manier van leven herbekijken. In deze workshop maken we kennis met inspirerende stemmen uit Latijns-Amerika (in lijn met de ‘Buen Vivir’ filosofie) die laten zien dat er een andere manier van leven mogelijk is. Een leven waarin ‘welzijn’ centraal staat in plaats van ‘groei’. In de workshop gaan we samen op zoek naar manieren waarop we kunnen leven met minder niet-hernieuwbare grondstoffen, met als doel kritisch te kijken naar onze consumptiemaatschappij en actief na te denken over alternatieve samenlevingsmodellen. We gaan ook in op de ‘Right to say No’ en de ‘Right to Repair’ bewegingen. I.s.m. Catapa en Right to Repair Europe, dat International Repair Day viert op 15 oktober.

Panelgesprekken en performance

 

}

16:00 - 18:00

Kolonisatie als uitbuiting van mensen en natuur

Kolonisatie omvat meer dan een systeem van dominantie over een bevolkingsgroep en territorium. ‘Kolonialiteit’ als denkkader plaatst één denksysteem als exclusief: de westerse man als overheerser over natuur en andere bevolkingsgroepen, wist andere zijnswijzen en verbondenheid met de meer-dan-menselijke wereld uit. Wat vandaag ‘ontwikkeling’ wordt genoemd, is vaak nog een verderzetting van het koloniale proces van toe-eigening en onderdrukking van land, natuur en mensen.

In dit panel gaan auteurs en artiesten van verschillende achtergronden in gesprek over de betekenis hiervan, over de vele verhalen die ondanks kolonisatie (over)leefden en alternatieven bieden, en over wat de omgekeerde beweging van ‘dekolonisatie’ inhoudt.

Met: Dalilla Hermans, Bayo Akomolafe, Jumana Emil Abboud, Mihnea Tănăsescu en Olave Nduwanje (moderator)

}

18:00 - 20:00

Verschillende jobs, één planeet. Verhalen van krachtig engagement

Wat je ook studeert, welke job je doet: overal zijn er kansen op krachtig engagement voor een betere wereld. Een architect hoeft niet enkel huizen te bouwen, maar kan ook aandacht vragen voor een meer vrouwelijke benadering van de stad. Een advocaat kan het voortouw nemen in de strijd tegen de chemische vervuiling van onze omgeving. En wat dacht je van de oproep van een financieel analist om banken te doen springen? Of een weervrouw die vooral actie voert rond klimaat?

Met: Apolline Vranken, Jérémy Désir-Weber, Thomas Goorden en Caroline Van Peteghem (moderator)

Afgesloten met een korte key-note door Eric Corijn

}

21:00 - 22:00

TANK TINK / ONE: De impact van oorlog op het milieu

Oorlog maakt gigantische gebieden onherbergzame no-go zones. De impact op mens maar ook op natuur en biodiversiteit is enorm. Op Ecopolis brengen theatermakers en performers Enkidu Khaled en Joachim Robbrecht de première van hun stuk over de milieu-impact van oorlog. Samen met kunstenaars, journalisten en activisten uit verschillende hoeken van de wereld onderzoeken zij de relatie tussen oorlogsvoering en milieucrises in een hybride en meerstemmige lezing-performance.

Met: Sara Dziri, Anika Schwarzlose, Ogutu Muraya, Caroline Ngorobi, Chris Keulemans, Brian McKenna.

Lees meer

Ogutu Muraya en Caroline Ngorobi zijn twee vertellers, performers en schrijvers uit Kenia, juxtapositie twee oorlogen het verhaal van de onafhankelijkheidsstrijders die in de jaren 50, uit Aberdare bos werden gerookt en een voortdurende oorlog in Boni Forest, dat de regering nu in brand steekt op zoek naar de ‘terroristen’ van vandaag.

Chris Keulemans is de schrijver met wie Enkidu eerder de voorstelling Bagdad maakte, laat ons de zandstormen zien die steeds vaker over Irak razen, rode wolkenvelden vol dodelijk, onafbreekbaar verarmd uranium, een erfenis van de Amerikanen.

De hypnotiserende beelden en muziek van Anika Schwarzlose en Brian D. McKenna nemen ons mee tot waar achtergelaten oorlogsinfrastructuur is vergroeid met de aarde.

Sara Dziri, DJ en geluidsontwerper uit Brussel, geeft aan alles wat we zien speelse, onheilspellende klanken.

Tickets

Contacteer ons

13 + 15 =