9 November

BRUSSEL

Ecopolis viert zijn 10de verjaardag, en dat doen we op gepaste wijze als eco-festival. Want tijdens deze editie zetten we bezorgdheid rond klimaat en natuur om in engagement. We doen dit met Rebecca Solnits woorden in het achterhoofd: Het is niet te laat! Net nu is het tijd om te luisteren naar diverse stemmen en innovatieve praktijken, om rechtvaardige oplossingen te formuleren, om radicale keuzes te maken, om een betere toekomst te formuleren.

Op deze wijze toont Ecopolis dat het anders kan. En de kunst van verbeelding staat daarbij centraal. Want enkel als we samen een betere toekomst verbeelden, kunnen we die ook realiseren. In andere woorden:  Hope needs action!

Ecopolis creëert een platform voor vormen van dialoog tussen auteurs, wetenschappers, doeners, activisten en kunstenaars over verantwoordelijkheid en betrokkenheid, over generaties en landsgrenzen heen.

highlights

 

Mikaela Loach (author & climate justice organiser)

Mikaela Loach is een Jamaicaans-Britse auteur, activist voor klimaatrechtvaardigheid en spreker, ze wordt gezien als een van de meest invloedrijke vrouwen in de Britse klimaatbeweging. Mikaela’s werk is diep geworteld in het samenbrengen van gemeenschappen. In haar activisme betrekt ze ook grassroots klimaatbewegingen. Mikaela is de bestsellerauteur van It’s Not That Radical: Climate Action To Transform Our World, een overtuigende oproep tot klimaatrechtvaardigheid.

Erica Benner (political philosopher)

‘There is no simple way to measure how strong a democracy is, or how weak.’

Democratie is een levend, ademend iets en Erica Benner denkt al jaren na over de rol die gewone burgers spelen in het levend houden ervan. In haar boek Adventures in Democracy onthult Benner de onontkoombare kwetsbaarheden van de macht van het volk en nodigt ze ons uit om na te denken over waarom democratie het waard is om voor te vechten en welke rol ieder van ons moet spelen. Op Ecopolis geeft ze een lezing over haar boek.

Sophie Howe (former Future Generations Commissioner of Wales)

To me, you can’t deliver wellbeing unless you take a long-term view, and that has to be about future generations.

In 2016 was Wales het eerste land ter wereld dat een commissaris voor toekomstige generaties benoemde – in wezen een ‘hoeder’ van de belangen van toekomstige generaties – onder de Well-being Future Generations (Wales) Act 2015. De wet definieert ook vijf ‘manieren van werken’ of principes die overheidsinstanties moeten laten zien bij het nemen van beslissingen: denken voor de lange termijn, preventie, integratie, samenwerking en betrokkenheid. Sophie Howe, die de functie als eerste en voor zeven jaar bekleedde, reflecteert in Ecopolis op de uitdagingen en successen van het leiden van een transformationele verandering om te komen tot een overheidsbrede focus op welzijn in beleid en praktijk.

Chris Keulemans (reizende schrijver & journalist)

‘Wat mij interesseert is solidariteit met iemand die niet op jou lijkt, die niet hetzelfde belang heeft en die zich geen zorgen maakt om jouw belang. Dat vind ik, in een samenleving als de onze, een betere optie.’

Chris Keulemans schrijft in zijn meest recente boek Verzet over de strijders, de denkers, de slachtoffers en de leiders die hij ontmoet. Overal ziet hij mensen in verzet komen. Het onrecht valt ze van alle kanten aan. Van een betere toekomst durven ze niet eens te dromen. Maar ze komen overeind. Eerst zelf. Dan met z’n allen. Grimmig, roekeloos protest. Gedoemd te mislukken. Onmogelijk te weerstaan.

Chris Keulemans (Tunis, 1960), reizende schrijver, journalist, moderator, leraar en ervaren debatvoorzitter. Keulemans groeide op in onder meer Bagdad, Irak. Hij publiceerde diverse boeken, fictie en non-fictie, en publiceerde talrijke artikelen over kunst, engagement, migratie, muziek, cinema en oorlog.

Isabelle Fremeaux (educator and action researcher)

‘The word that […] is most interesting is disobedience. Because actually, all these rights, even the simplest one as wearing trousers when you identify as a women, were not given by benevolent authorities because we asked them nicely. They were actually hard won by struggle and disobedience.’

Isabelle Fremeaux is een populair docent en action researcher. Voorheen was ze Senior Lecturer in Media and Cultural Studies aan het Birkbeck College in Londen. Samen met Jay Jordan is ze coördinator van The Laboratory of Insurrectionary Imagination.

Nora Bouazzouni (freelance journaliste, schrijfster en vertaalster)

‘L’alimentation est pourtant un outil de transformation sociale puissant, essentiel à la lutte des classes qui est aussi une lutte des casseroles.’

Nora Bouazzouni is freelance journaliste, schrijfster en vertaalster en woont in Parijs. Ze werkt voornamelijk aan voedsel, gender en series, door middel van artikelen, video’s en podcasts. Ze heeft drie essays gepubliceerd, “Mangez les riches – La lutte des classes passe par l’assiette” (2023), “Steaksisme – En finir avec le mythe de la végé et du viandard” (2021) en “Faiminisme – Quand le sexisme passe à table” (2017), uitgegeven door Nouriturfu.

locaties

 

Muntpunt

STAY TUNED

De Markten

 

partners