BOOKS & DEBATES

DOCUMENTARIES

10 NOVEMBER  ⦊ KAAITHEATER

GENERATION HOPE

Joke Hermsen

Joke Hermsen is een Nederlandse schrijfster en filosofe. In 1998 debuteerde zij bij de Arbeiderspers met de roman Het dameoffer, enkele jaren later gevolgd door de historische roman Tweeduister, over de Bloomsbury schrijvers T.S Eliot en Virginia Woolf.

In 2004 publiceerde zij een satirische roman over academisch filosofische kringen, De profielschets geheten. Haar essaybundel over kunst, literatuur en filosofie Heimwee naar de mens haalde in 2004 de shortlist voor het beste filosofische boek van het jaar. In februari 2008 verscheen haar roman, De liefde dus, over de 18e eeuwse schrijfster en filosofe Belle van Zuylen. Deze werd bekroond met de Halewijn literatuurprijs 2008 en genomineerd voor de Libris literatuurprijs 2009. In november 2009 verscheen bij de Arbeiderspers haar boek over de tijd, Stil de tijd. Pleidooi voor een langzame toekomst, met onder meer essays over Henri Bergson, Ernst Bloch, Hannah Arendt, Mark Rothko, Simeon Ten Holt, Virginia Woolf en Marcel Proust. Dit boek behaalde 25 herdrukken.

Daarna publiceerde zij het essay Windstilte van de ziel (2010) en de roman Blindgangers, en recent de essaybundel Kairos. Een nieuwe bevlogenheid (2014) In 2017 verscheen de essaybundel Melancholie van de onrust die zij schreef in opdracht van de Maand van de Filosfie 2017.

 
In 2018 verscheen haar nieuwe roman, Rivieren keren nooit terug, gevolgd door het essay Het tij keren (2019) over Rosa Luxemburg en Hannah Arendt.