Programma

BUDA Kortrijk, 1-2/10

Broelkaai 6 & Budascoop

 

}

1/10, 20:15 - 22:00

Budascoop

Roman Krznaric & Frank Keizer

Wat kunnen we leren uit 3000 jaar aan menselijke geschiedenis om de urgenties van de 21e eeuw te tackelen ― van klimaatverandering, waterschaarste tot de dreiging die uitgaat van AI of synthetische biologie?  En hoe schrijven we nu aan een toekomst die tegelijk gedeeld én meerstemmig is?

Roman Krznaric is een Brits-Australische cultuurhistoricus en publieksfilosoof en medeoprichter van – en docent aan –  de School of Life in Londen. Krznaric doceerde eerder aan diverse prominente Britse universiteiten, was tuinman en werkte in Midden-Amerika op het gebied van mensenrechten. Hij is ook oprichter van het eerste Empathy Museum ter wereld en auteur van The Good Ancestor, over welke toekomst we willen nalaten.

Lees meer

Frank Keizer (1987) is dichter en essayist. Hij is de auteur van twee veelgeprezen dichtbundels, Onder normale omstandigheden (2016, nominatie Poëziedebuutprijs aan Zee) en Lief slecht ding (2019). Hij is redacteur bij het Vlaamse literaire tijdschrift nY, medeoprichter van het online tijdschrift Samplekanon en co-host van de literair-kritische podcast Links Richten. Met zijn werk was hij te gast op tal van festivals in binnen- en buitenland. De introductie van het plot is zijn nieuwe bundel. Hoe kunnen we stoppen met de roofbouw die het kapitalisme pleegt op onze lichamen en de aarde? En wat kunnen we leren van elkaar om beter voor onze gedeelde wereld te zorgen? Frank Keizer voert de lezer mee op een tocht vol avonturen door de geschiedenis, die ons opnieuw laat kijken naar het verleden en ons wil voorbereiden op een andere toekomst: een die niet gebaseerd is op verovering en uitputting van de aarde, maar op vrede en herstel.

Een gesprek – gemodereerd door Dirk Vandenberghe, journalist en podcastmaker voor o.a Trends, NRC, De Lage Landen en De Standaard en bedenker van het magazine SIEN.

}

2/10, 14:00 - 16:30

Broelkaai 6

Multiple Stories Work!

Hoe ziet de toekomst van werk eruit? En ziet die er anders uit dan hoe we nu werken? Welke visies helpen ons om hier antwoord op te geven? Kunnen onderzoekers, schrijvers en kunstenaars onze verbeelding aanscherpen en nieuwe mogelijkheden van samenwerken aanreiken?

Lees meer

Nada Gambier brengt verhalen over nachtwerk die ze verzamelde in drie wandelingen langs plekken in de Kortrijkse regio waar ’s nachts gewerkt wordt, van de spoeddienst tot nachtwinkels en grotere bedrijven.

Futurology of Collaboration – Diederik Peeters en Anna Czapski: een collectief van kunstenaars en onderzoekers hackt, remixt en prototypeert nieuwe methoden van open-source futurologie over het (samenwerken van) de toekomst.

Tash Aw: schreef met Vreemdelingen op de kade een belangwekkend portret van het moderne Azië aan de hand van de migratiegeschiedenis van zijn eigen familie. Aw vertelt over de pijn van migratiegolven en het grote zwijgen waarmee dit in Aziatische families gepaard gaat. Zijn verhaal voert van kansloze immigranten naar succesvolle machthebbers van afgelegen dorpjes naar nachtclubs in megasteden. Het is een verhaal dat schetst hoe alles wat kan wijzen op mislukking onbespreekbaar is en het verdriet van het verleden zo krampachtig van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is de vierde roman van Aw, twee van zijn eerdere romans werden beiden genomineerd voor de prestigieuze Man Booker Prize.

Herman Loos: Een jaar lang werkte socioloog Herman Loos als Deliveroo-koerier en organiseert een deel van zijn tijd op het ritme van het belletje op zijn smartphone dat een nieuwe levering aankondigt. Wat betekent het zelfstandige te zijn zonder autonomie? Wat leveren twee uur fietsen, zeven bestellingen en dertig kilometer met gloeiende Indiase saus in je rug op?

Sofa-gesprek Werkgenegenheid: Het leven is meer dan werken alleen, maar toch spenderen we een aanzienlijk deel van ons leven op ons werk. In gesprek gaan we op zoek naar meer G´s op de werkvloer en onderzoeken we hoe we maximale genegenheid, geluk, goesting en gelijkheid kunnen uitbouwen als we aan de slag zijn. Met oa Greet Driessens en Herman Loos.

Workshop: Philippine Hoegen, Julie Reist en Miriam Hempel – vanuit What is work (35 interviews met verschillende stemmen, met verschillende ‘jobs’, met andere administratieve statussen en mogelijkheden – over ‘werk’ en wat we er van verlangen) wordt ter plekke een grote grafiek van werk gemaakt.

}

2/10, 16:30 - 18:00

Broelkaai 6

Time to Talk… (about work?)

Een levende bibliotheek ism Refu Interim, Antigone & Unie Der Zorgelozen – ontleen iemand die zich beschikbaar houdt voor een 1-op-1 gesprek over werk, kennis en ambacht of hun levensverhaal. Verhalen van bedrijfsleiders voor nieuwkomers, verhalen van ‘jonge’ Belgen voor ‘oude’ Belgen, en omgekeerd, kennis over en van elders … en alles daarnaast.

}

2/10, 18:00 - ...

Budascoop

Slotvoorstelling ― Sébastien Hendrickx: voorstelling Moddertong

Verteltheater in het Vlaams, doorspekt met andere talen. Het verhoudt zich losjes tot de begrippendriehoek ‘moeder’, ‘taal’ en ‘aarde’. Een verteller zit samen met het publiek rondom een hoop spullen. Het licht zal veranderen; sommige dingen zullen bewegen; voetnoten zullen weglopen uit de tekst. Langs welke routes kunnen we het vaderland ontvluchten richting moeder aarde? Moeten we onszelf daar nieuwe talen aanleren? Wat moeten we er afleren? Hoe zou het alledaagse leven er in de nabije toekomst uit kunnen zien? Moddertong probeert woorden en dingen, publiek en spreker, mensen en de grond waarop ze zich bevinden, met elkaar in verband te brengen.

Tickets

Contacteer ons

5 + 3 =