Programma

Ecopolis Brussel, 18/11

 

Kies je programma aan de hand van drie verschillende thema’s die elk op eigen wijze de ecologische crisis belichten:

Feiten en/of fictie?

Helpt kennis over het klimaat ons bij het nemen van juiste beslissingen? Waar komt die kennis vandaan? Spelen politiek en ons persoonlijk leven ook een rol?  Wat is de functie van fictie in het activeren van onze hoop en verantwoordelijkheid?

Spoken deze vragen ook door je hoofd? In deze programmalijn volg je gesprekken, een wandeling, voorstellingen met een resem wetenschappers en lezers (jij, bijvoorbeeld) die hun inspiratie delen.

HOW TO

Hoe worden woorden daden? Hoe draag jij bij tot een eerlijke toekomst? Bij welke initiatieven kan je je aansluiten?

Maak je handen vuil: kom zeefdrukken, pimp je kledij en flaneer al fietsend langs hoopvolle plekken in de stad. Ga in gesprek met echte doeners over energiedelen, fair fashion en wooncoöperaties.

Ontdek hoe je in het dagelijkse leven je eigen engagement omzet in collectieve actie. Het debat is geopend!

De macht van verandering

De geschiedenis leert dat een betere samenleving niet zomaar ontstaat. Het is het resultaat van geëngageerde  mensen die actie volhouden. De welvaartstaat kwam er na decennia van sociale strijd. Nu ijveren mensen voor een kwaliteitsvolle samenleving voor iedereen.

Brussel in Beweging: Fietstocht langs hoopvolle plekken

HOW TO Fietstocht

}

10.30 – 14.30

Grand Hospice, Rue du Grand Hospice 7, Bruxelles

v

Français & Nederlands

Brussel is veel meer dan het vaak sombere beeld dat de media schetst. Fiets mee met Cactus Brussel en Architecture Workroom Brussels en ontdek hoopvolle plekken in de stad. Laat je inspireren door een innovatieve invulling van de publieke ruimte, sociaal en ecologisch duurzame (lokale) voedselproductie en ontmoet de geëngageerde mensen achter deze initiatieven.

We beginnen onze fietstocht bij het Grand Hospice, het voormalige Pacheco-Instituut dat nu bruist van sociale en culturele activiteiten. Onze route volgt het kanaal, voert ons door de Noordwijk en brengt ons naar het Zennepark. Daarna fietsen we langs de haven richting Parckfarm en Thurn & Taxis. Onderweg stoppen we voor ontmoetingen die een dieper inzicht bieden in de visies achter deze plekken. We pauzeren met een drankje bij Atelier Groot Eiland, een initiatief dat stadslandbouw en andere duurzame projecten inzet om mensen nieuwe kansen in het arbeidsveld te bieden. Onze tocht gaat vervolgens verder richting de Abattoirs, waarna we de Heyvaertwijk doorkruisen. Onze laatste halte is het Ninoofsepoortpark, voor we terugkeren naar ons startpunt: het Grand Hospice

Gegidst door: Roeland Dudal (AWB) en Philippe Renders (Cactus Brussel à vélo)

Terug naar blokkenschema ↑

Wandeling: maak kennis met de bomen van Brussel

Feiten en/of fictie? Wandeling

}

11.00 – 13.30

Muntpunt

v

Français

Maak kennis met de verborgen gezichten van de Brusselse binnenstad. Tijdens deze begeleide wandeling onthullen bomen hun diepste geheimen. Je leert over lokale micro-ecologie, spontane wilde planten in de groeven van de stad. Van eetbare tot medicinale en ecologische functies. De bodem en planten vertellen het verborgen verhaal van de stad.

Breng voor het weer aangepaste kleding, eventueel een vergrootglas en wat schrijfgerei mee.

Terug naar blokkenschema ↑

Wat we toen al wisten: klimaatkennis en actie

Feiten en/of fictie? Panelgesprek

}

11.30 – 13.00

De Markten, Spiegelzaal

v

English

In 1972 verscheen het eerste alarmerende rapport van de Club van Rome. Hoe komt het dat – met alles wat we toen al wisten – de bladeren precies vijftig jaar later in augustus al van de bomen vielen?
Op welke manier komt klimaatkennis tot stand en hoe wordt die politiek vertaald? Welke rol speelt de media?

Welke rol spelen wij zelf? Willen we onszelf verdiepen in klimaatkennis? Of sluiten we liever onze ogen voor de beangstigende feiten?

Een gesprek over klimaatkennis en actie, of juist het gebrek aan actie.

Terug naar blokkenschema ↑

De wet als hefboom voor verandering

De macht van verandering Docu en duogesprek

}

11.30 – 13.00

Muntpunt,
De Wolken

v

Nederlands

De rechtstaat is van essentieel belang voor een nieuwe verhouding tussen mens en natuur, een krachtige bescherming van de natuur en een kordaat milieubeleid. Dat blijkt uit verschillende landen waar ecosystemen een juridisch statuut kregen. Of waar mensen naar de rechtbank stappen om af te dwingen dat hun regering klimaatbeloftes nakomt.

Terug naar blokkenschema ↑

HOW TO … Fair Fashion

HOW TO Gesprek

}

12.00 – 13.00

Muntpunt,
Literair Salon

v

English

Verschillende vormen van uitbuiting teisteren de mode-industrie. Fast fashion creëert enorme afvalbergen die zwaar wegen op de draagkracht van de planeet. De werkomstandigheden van textielarbeiders zijn nog altijd schrijnend.

Hoe ondernemen we actie tegen dit onrecht? Hoe kan het dan anders?

Het gesprek wordt gemodereerd door Caroline Van Peteghem (De Transformisten).

Terug naar blokkenschema ↑

Naaiatelier: DIY foodwraps en totebags

HOW TO Atelier

}

13.00 – 16.00

Muntpunt,
5e verdieping

v

English
Nederlands
Français

Maak herbruikbare foodwraps met bijenwas of creëer je eigen totebag met restjes stof. Het Naaiatelier van vzw De Welvaartkapoen uit Molenbeek helpt je jouw ecologische voetafdruk te verkleinen.

 

 

Terug naar blokkenschema ↑

Zeefdrukatelier: DIY zeefdruk

HOW TO Atelier

}

13.00 – 16.00

Muntpunt,
5e verdieping

v

English
Nederlands
Français

Zeefdruk ‘Hope is Action’ op je eigen T-shirt, trui of op de totebag die je in het naaiatelier in elkaar stak. Scheefdruk, het zeefdrukatelier van jeugdhuis SOJO uit Kessel-Lo, helpt je daarbij.

 

 

Terug naar blokkenschema ↑

Marathon van Leeservaringen

Feiten en/of fictie? Marathon van Leeservaringen

}

13.00 – 17.00

Muntpunt,
gelijkvloers

v

English
Nederlands
Français

Op zoek naar leestips? Honger naar klimaatkennis? Of ontroering over de natuur? Zin in spannende klimaatfictie?

Kom langs op de Marathon van Leeservaring en laat je inspireren door de leeservaringen van anderen. Verschillende deelnemers vertellen welk boek een bijzondere indruk naliet en waarom. Alle boeken die worden voorgesteld worden, gaan over een eerlijke wereld en toekomst.

Viel jij ook van je stoel na het lezen van een (klimaat)boek? Schrijf je in en deel ook jouw ervaring!

Terug naar blokkenschema ↑

De Klimaatbalie

Feiten en/of fictie? De Klimaatbalie

}

13.00 – 17.00

Muntpunt,
gelijkvloers

v

English
Nederlands
Français

Heb je een prangende vraag over de klimaatcrisis? Is het onderwerp – zoals de oorzaken en gevolgen van de klimaatcrisis – nieuw voor jou? Of wil je juist je kennis verdiepen?

Klimaatwetenschappers beantwoorden al je vragen aan de klimaatbalie.

 

Terug naar blokkenschema ↑

Verzet als Hoop

De macht van verandering Panelgesprek

}

13.30 – 15.00

De Markten, Spiegelzaal

v

Nederlands

In plaats van moedeloos toe te kijken, komen heel wat mensen in verzet. Op verschillende wijzen klagen ze gebrek aan doortastend sociaalecologisch beleid aan. De ongelijkheid stijgt en de klimaatontwrichting is aan de gang.

De regering voor de rechter dagen, straatacties en betogingen, wegen of winkels blokkeren… of actief op zoek gaan naar een ander wereldbeeld. Verzet staat tegenover regeringen die verzet willen criminaliseren. Ze willen kritische stemmen snoeren, terwijl die net de zuurstof van de democratie zijn. Verzet is meer dan ooit nodig.

Terug naar blokkenschema ↑

Moddertong

Feiten en/of fictie? Voorstelling

}

14.00 – 15.00
& 19.00 – 20.00

Kaaistudio’s

v

Nederlands

Moddertong is een calei­do­sco­pi­sche ver­tel­ling die het alle­daag­se leven oproept van een gemeen­schap in een niet gepre­ci­seer­de tijd en plaats. Alles staat magisch met elkaar in ver­band: de zon, plan­ten en die­ren, men­sen en mens­ge­maak­te din­gen.
In Moddertong zit een ver­tel­ler samen met het publiek in een cir­kel. Gaandeweg ont­spint zich een tra­gi­ko­me­die waar­in ontel­ba­re wezens elkaar onder­steu­nen én dwars­bo­men.
Sébastien Hendrickx werkt meer­de­re jaren door aan deze voor­stel­ling, die zich tot de begrip­pen ​‘moe­der’, ​‘taal’ en ​‘aar­de’ ver­houdt. Onder invloed van door­lo­pend onder­zoek en voort­du­rend wij­zi­gen­de omstan­dig­he­den neemt Moddertong steeds ande­re gedaan­ten aan.

Terug naar blokkenschema ↑

HOW TO … Energiedelen

HOW TO Gesprek

}

14.30 – 15.30

Muntpunt,
Literair Salon

v

Français

Wat als we basisbehoeften zoals energie collectief zouden organiseren? Samen streven we naar een voor iedereen toegankelijke, democratisch georganiseerde en duurzame energievoorziening.

Ontdek het potentieel van projecten waarin burgers samenwerken en een energiegemeenschap vormen.

Terug naar blokkenschema ↑

Swallow me Whole (& nagesprek na eerste performance)

Feiten en/of fictie? Voorstelling

}

15.30 – 16.30
& 20.30 – 21.30

Kaaistudio’s

v

English

Een biologe, alleen, in grotendeels onontgonnen gebied. gewapend met een fascinatie voor schimmels, octopussen en ecosystemen, merkt ze al snel dat haar verdediging wankelt tegen de immensiteit van de bovennatuurlijke krachten die ze tegenkomt op haar expeditie. hoe meer ze niet weet, hoe meer geïnfecteerd ze raakt. totdat we één zijn.

concept & performance: flora van canneyt | concept & performance: flora van canneyt | text: flora van canneyt & ans van gasse (adapted from annihilation by jeff vandermeer) | coach: atta nasser | sound design: simon weyts | direction technique: tuur decoene & jarno claeys 

Na afloop van de eerste performance volgt er van 16.45 tot 17.30 uur een nagesprek over klimaatfictie met o.a. Mahlu Mertens.

Terug naar blokkenschema ↑

Het nieuwe groene kolonialisme

De macht van verandering Panelgesprek

}

16.00 – 17.30

De Markten, Spiegelzaal

v

English

Sommige mineralen zijn ‘hot’ in de geopolitiek. Staten en bedrijven haasten zich om de aanvoer van grondstoffen voor groene technologieën zoals batterijen, zonnepanelen en windmolens veilig te stellen. Naar aanleiding van de schaarste aan grondstoffen in de afgelopen jaren onderhandelt de EU over een wet “Kritieke Grondstoffen”. Hiermee wil ze de afhankelijkheid van landen als China verminderen.

Maar stelt het EU-beleid ook onze voortdurende honger naar natuurlijke hulpbronnen ter discussie? Deze sessie zal dieper ingaan op een aantal ongemakkelijke vragen over de sociale en ecologische gevolgen van het Europese grondstoffenbeleid, mondiale rechtvaardigheid inzake hulpbronnen en planetaire grenzen, met deskundigen uit het maatschappelijk middenveld uit Europa en het Zuiden van de wereld.

Terug naar blokkenschema ↑

HOW TO … Wooncoöperaties

HOW TO Gesprek

}

16.30 – 17.30

Muntpunt,
Literair Salon

v

Nederlands & Français

Betaalbaar wonen wordt almaar moeilijker. Waarom wordt een basisrecht zoals wonen volledig overgelaten aan de wetten van de markt, waar alles draait om winst maken? Hoe kunnen we wonen anders organiseren?

Wooncoöperaties bieden een alternatief met betaalbare en collectieve woonoplossingen. Karel Lootens (wooncoop), Hélène Stryckman (CLT Brussel) en Peter Bosmans (Coopkracht) gaan dieper in op het onderwerp, onder begeleiding van Stefanie De Bock (De Transformisten).

Dit gesprek vindt plaats in het Nederlands en Frans.

Terug naar blokkenschema ↑

Omgroei: de Economie van de Hoop

De macht van verandering Duogesprek

}

16.30 – 17.30

Muntpunt,
Mallemunt

v

Nederlands

Klimaatrapporten leggen de nood aan een diepgaande transformatie bloot om een ecologische meltdown af te wenden. Dat betekent onze economie in een totaal andere richting sturen en vormgeven.

Hoe gooien we het over een andere boeg? Dat is het onderwerp van een vruchtbare dialoog tussen wetenschappers en activisten. Uit die dialoog groeien een groot aantal publicaties die aangeven hoe we die kanteling van de economie kunnen realiseren.
Het uitgangspunt: als we uitgaan van de basisnoden, is er genoeg voor iedereen om een waardig leven te lijden binnen de grenzen van de planeet.

Terug naar blokkenschema ↑

HOPE IS ACTION 

Slotpanel

}

18.00 – 19.30

De Markten,
Spiegelzaal

v

English

Na een volle dag Ecopolis, met ruimte voor verschillende vormen van kennis, activisme en hoopvolle initiatieven in relatie tot de ecologische crisis, focust het laatste panelgesprek op actieve hoop, klimaatverdriet en verzet. Hoe ga je om met bezorgdheid om het klimaat en de natuur? En hoe zet je die bezorgdheid om in engagement? Waar ligt de middenweg tussen naïviteit en doemdenken? En wat kunnen klimaatactivisten leren van andere  bewegingen?

Terug naar blokkenschema ↑