Programma

Translab K @ CC ‘t Schaliken, Herentals

Transitielaboratorium Kempen is een plaats waar mensen uit de Kempen die transitie belangrijk vinden inspiratie opdoen, elkaar ontmoeten en ervaringen delen over de transitieprojecten waarmee ze experimenteren. Zo versterken we samen de tansitiebeweging in de Kempen.
}

13:00 - 13:30

Verwelkoming

TransLab K had eerder bioloog Hans Van Dyck te gast. Die pleitte er voor om het hokjesdenken te doorbreken. Biodiversiteit vergt een vakoverschrijdende visie en aanpak. Het publiek koos met veel enthousiasme voor het urgente thema ‘ontharding met oog voor biodiversiteit’. Vandaag hebben we het over sporen om samen de Kempen effectief te ontharden… (door Katrien en Wannes van TransLab K)

}

13:30 - 15:30

Ontharding met oog voor biodiversiteit

‘De Vlaming heeft een baksteen in de maag’, zo luidt het spreekwoord. Dat zorgt ervoor dat we per dag ongeveer 6 hectare extra verharden. Het maakt onze regio tot een van de meest verharde ter wereld. Bovendien breken we de laatste jaren alle droogterecords. Hoe staan we er in de Kempen voor? Waar stevenen we op af en hoe kunnen we het tij nog keren? Met Tim Vekemans (architect/vennoot RE-ST), Liesl Vanautgaerden (projectcoördinatrice van Vlaanderen Breekt Uit) en Stijn Neuteleers (milieufilosoof).

}

15:30 - 17:00

Steden vol natuur en het schrale platteland

Livestream vanop Ecopolis Brussel

Het staat haaks op wat we denken: de stad zit vol natuur en landbouwgebieden zijn soms woestijnen. Maar overal is er werk aan de winkel. Zo is het groen in de stad ongelijk verdeeld in de stad en is er nood aan een andere visie op de open ruimte met versterkte dorpskernen.

Met o.a. Paul Demets (plattelandsdichter), Els Vervloesem (transitie-architecte), Tom Bauler (ecologisch econoom) en Ine Renson (journalist).

}

17:00 - 18:00

Slotdebat

Livestream vanop Ecopolis Brussel

Uitgangspunt is de vraag van de Franse denker Bruno Latour Waar kunnen we landen? Hoe kunnen we ons terug ‘gronden’ en zorgen voor onze leefomgeving, terwijl we open staan voor de wereld? Hoe kunnen we de verschillende dimensies van de rechtvaardigheidsagenda – het sociale, ecologische en diversiteitsvraagstuk – samen aanpakken?

Met Warda El-Kaddouri (onderzoekster en journaliste), Anuna De Wever (klimaatactiviste), Olivier de Schutter (VN rapporteur voor extreme armoede) en Dirk Holemans (coördinator Oikos Denktank en redacteur Het Ecologisch Kompas).

 

Bestel tickets

Contacteer ons

10 + 14 =