Programma

Kaaitheater, Brussel

}

11:00

Corona lessen voor een veerkrachtige samenleving

De coronacrisis leert dat je niet ongebreideld bossen kan kappen of achteloos kan omgaan met dieren. Ook alle productie uitbesteden naar lageloonlanden is geen optie meer. Hoe bouwen we veerkrachtige samenlevingen, die ecologisch en sociaal sterk staan?

Panelgesprek met Myriam Dumortier (researcher rond biodiversiteit bij INBO), Koen Vanmechelen (kunstenaar) en Jan Rotmans (transitie-expert).

Met aansluitend: literaire interventie door Christine Van Acker (auteur)

 

}

12:30

Het dier ontmoeten

Al eeuwen zijn we geïntrigeerd door dieren en gebruiken we ze in onze verhalen. Wie kent De Vos Reynaert niet? Nog maar recent leren we hoe klein de verschillen tussen mens en dier wel zijn. Wat betekent een begripvolle relatie met dieren met erkenning van hun eigen vermogens?

Een gesprek dat nieuwe paden verkent met Eva Meijer (schrijfster, filosofe en kunstenaar), Hans Van Dyck (professor gedragsbiologie) en Hendrik Schoukens (milieujurist).

}

14:00

Transitie naar een faire agro-ecologie

Landbouwbodems eroderen, de agrobiodiversiteit daalt zorgwekkend. Gelukkig zien we nieuwe agro-ecologische boeren opstaan. Via de korte keten herstellen ze het contact met consumenten. Ze dragen zorg voor de omgevende natuur. De uitdaging is om van deze innovatieve praktijken het nieuwe normaal te maken.

Een gesprek met o.a. Louis De Jaeger (landschapsarchitect), Marjolein Visser (prof. landbouwsystemen, agroecologie en plantenveredeling) en Lisa Tostado (hoofd van het internationale klimaat-, energie- en landbouwprogramma van de EU-afdeling van de Heinrich-Böllstichting.).

}

15:30

Steden vol natuur en het schrale platteland

Het staat haaks op wat we denken: de stad zit vol natuur en landbouwgebieden zijn soms woestijnen. Maar overal is er werk aan de winkel. Zo is het groen in de stad ongelijk verdeeld in de stad en is er nood aan een andere visie op de open ruimte met versterkte dorpskernen.

Met o.a. Paul Demets (plattelandsdichter), Els Vervloesem (transitie-architecte), Tom Bauler (ecologisch econoom) en Ine Renson (journalist).

}

17:00

Slotdebat

Uitgangspunt is de vraag van de Franse denker Bruno Latour Waar kunnen we landen? Hoe kunnen we ons terug ‘gronden’ en zorgen voor onze leefomgeving, terwijl we open staan voor de wereld? Hoe kunnen we de verschillende dimensies van de rechtvaardigheidsagenda – het sociale, ecologische en diversiteitsvraagstuk – samen aanpakken?

Met Warda El-Kaddouri (onderzoekster en journaliste), Anuna De Wever (klimaatactiviste), Olivier de Schutter (VN rapporteur voor extreme armoede) en Dirk Holemans (coördinator Oikos Denktank en redacteur Het Ecologisch Kompas).

}

Tussendoor

Spoken word

door Yousra Benfquih (juriste, dichter en columniste), 

Bestel tickets

Contacteer ons

8 + 11 =