Programma

Kaaitheater, Brussel

}

Za. 17/10 om 14:00

Natuurwandeling Zoniënwoud  Uitgesteld

Als smaakmaker voor Ecopolis is er op 17 oktober een georganiseerde wandeling in het bosreservaat van Groenendaal, erkend Unesco Werelderfgoed. Kun je anders naar bomen kijken dan we in onze Westerse cultuur gewend zijn? De aarde geeft zo gul dat het minste wat we kunnen terugdoen in onze houding tegenover en in de natuur is: AANDACHT schenken met alle zintuigen en een open hart. De wandeling, met gids, duurt ongeveer 2 uur.

Beperkt aantal plaatsen beschikbaar, enkel voor tickethouders. Inschrijven verplicht via info@oikos.be.  

}

08:30

Deep Time Walk  Uitgesteld

Een wandeling in de diepe geschiedenis van de Aarde. Tijdens deze +/- 2 uur durende wandeling, lopen we door de belangrijkste gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan in de geologische periode van 4,6 miljard jaar. Een innovatieve manier om “tijd”,“ruimte” en de evolutie van het leven, te ervaren. Geïnspireerd door het Schumacher College, wordt de Deep Time Walk georganiseerd door de Schumacher Sprouts in Belgium.

Beperkt aantal plaatsen beschikbaar, enkel voor tickethouders. Inschrijven verplicht via info@oikos.be.  

}

11:00

Corona lessen voor een veerkrachtige samenleving

De coronacrisis leert dat je niet ongebreideld bossen kan kappen of achteloos kan omgaan met dieren. Ook alle productie uitbesteden naar lageloonlanden is geen optie meer. Hoe bouwen we veerkrachtige samenlevingen, die ecologisch en sociaal sterk staan?

Panelgesprek met Myriam Dumortier (researcher rond biodiversiteit bij INBO), Koen Vanmechelen (kunstenaar), Jan Rotmans (transitie-expert) en Dirk Draulans (bioloog).

Aansluitend: spoken word interventie door Yousra Benfquih (juriste, dichter en columniste)

Video: Buen Vivir in Peru (Broederlijk Delen)

}

12:30

Het dier ontmoeten

Al eeuwen zijn we geïntrigeerd door dieren en gebruiken we ze in onze verhalen. Wie kent De Vos Reynaert niet? Nog maar recent leren we hoe klein de verschillen tussen mens en dier wel zijn. Wat betekent een begripvolle relatie met dieren met erkenning van hun eigen vermogens?

Een gesprek dat nieuwe paden verkent met Eva Meijer (schrijfster, filosofe en kunstenaar), Hans Van Dyck (professor gedragsbiologie) en Hendrik Schoukens (milieujurist).

Aansluitend: literaire interventie door Christine Van Acker (auteur)

}

14:00

Transitie naar een faire agro-ecologie

Landbouwbodems eroderen, de agrobiodiversiteit daalt zorgwekkend. Gelukkig zien we nieuwe agro-ecologische boeren opstaan. Via de korte keten herstellen ze het contact met consumenten. Ze dragen zorg voor de omgevende natuur. De uitdaging is om van deze innovatieve praktijken het nieuwe normaal te maken.

Een gesprek met o.a. Louis De Jaeger (landschapsarchitect), Marjolein Visser (prof. landbouwsystemen, agroecologie en plantenveredeling), Lisa Tostado (hoofd van het internationale klimaat-, energie- en landbouwprogramma van de EU-afdeling van de Heinrich-Böllstichting.) en Leonida Odongo (Keniaanse sociale rechtvaardigheidsactiviste).

Aansluitend: spoken word interventie door Yousra Benfquih (juriste, dichter en columniste)

Video: Buen Vivir in Guatemala (Broederlijk Delen)

}

15:30

Steden vol natuur en het schrale platteland

Het staat haaks op wat we denken: de stad zit vol natuur en landbouwgebieden zijn soms woestijnen. Maar overal is er werk aan de winkel. Zo is het groen in de stad ongelijk verdeeld in de stad en is er nood aan een andere visie op de open ruimte met versterkte dorpskernen.

Met o.a. Paul Demets (plattelandsdichter), Els Vervloesem (transitie-architecte), Tom Bauler (ecologisch econoom) en Ine Renson (journalist).

Aansluitend: spoken word interventie door Yousra Benfquih (juriste, dichter en columniste)

Video: Buen Vivir in Bolivië (Broederlijk Delen)

}

17:00

Slotdebat

Uitgangspunt is de vraag van de Franse denker Bruno Latour Waar kunnen we landen? Hoe kunnen we ons terug ‘gronden’ en zorgen voor onze leefomgeving, terwijl we open staan voor de wereld? Hoe kunnen we de verschillende dimensies van de rechtvaardigheidsagenda – het sociale, ecologische en diversiteitsvraagstuk – samen aanpakken?

Met Warda El-Kaddouri (onderzoekster en journaliste), Anuna De Wever (klimaatactiviste), Olivier de Schutter (VN rapporteur voor extreme armoede) en Dirk Holemans (coördinator Oikos Denktank en redacteur Het Ecologisch Kompas).

Bestel tickets

Contacteer ons

5 + 2 =