Multiple (hi)stories, Multiple futures

21/9 BOZAR, 1-2/10 KC Buda, 15/10 AB

Thinking out of the box is exactly how the box thinks. We are the boxes we strive to out-think,” schrijft filosoof Báyò Akómoláfé, spreker op de achtste editie van Ecopolis waar kunstenaars, denkers en doeners onze kaders openbreken.

Maatschappelijke, ecologische en economische crisissen dwingen ons om na te denken over een radicaal andere manier van leven. Kunnen ongehoorde verhalen ons daarbij helpen? Verhalen die linken leggen tussen verschillende generaties, tussen geografische gebieden die ver van elkaar liggen of tussen oude kennis en technologie. Kan activisme als vorm van liefde ons verder brengen dan doemdenken?

“The world is not about to end; we are already living with a different World,” vervolgt Akomolafe. Ecopolis brengt verhalen die voor deze nieuwe wereld een inclusieve en duurzame toekomst verbeelden.

Ⓒ  Jumana Emil Abboud, Fish Monster. Courtesy of Daniel Sachs collection.

Mathieu Genon

Amitav Ghosh is een Indiase schrijver die vooral bekend is om zijn succesvolle romans. Maar ook zijn non-fictiewerk maakt hem een belangrijke figuur in de actuele strijd voor klimaatrechtvaardigheid. In The Great Derangement: Climate Change and the Unthinkable (2016) onderzoekt hij hoe de klimaatverandering elk aspect van het menselijk bestaan beïnvloed heeft. Ghosh roept op tot actie om verantwoordelijkheid te nemen en de aarde te herstellen voor de komende generaties. In The Nutmeg’s Curse: Parables for a Planet in Crisis (2021) beweert de schrijver dat de huidige klimaatverandering veroorzaakt is door de geopolitieke orde die het Westerse kolonialisme heeft opgebouwd.

Amitav Ghosh heeft talrijke literaire prijzen en vier eredoctoraten ontvangen. Zijn werk is vertaald in meer dan dertig talen en zijn essays zijn verschenen in The New Yorker, The New Republic en The New York Times. Foreign Policy Magazine noemde hem in 2019, een van de meest prominente denkers van het afgelopen decennium. Meer informatie.

Hebben eveneens hun komst bevestigd:

 

Roman Krznaric

(Buda)

Dalilla Hermans

(AB)

Bayo Akomolafe

(AB)

Ecopolis is een organisatie van:

This event is co-organized by the Green European Foundation with financial support from the European Parliament

Media partner:

Met de steun van: