Sluit

Programma 2018


 • 11:00

  De ongemakkelijke consument: op dieet in de snoepwinkel

  We beginnen deze dag met een ijzersterk theaterstuk. Theatermakers Anoek Nuyens & Rebekka de Wit brengen speciaal vanuit Nederland hun ‘Monoloog voor een consument’. Dit gevolgd door een boeiend debat met o.a. Laurien Spruyt, beleidsmedewerker bij Bond Beter Leefmilieu en betrokken bij de actie Zomer Zonder Vliegen, en Jeroen Theunissen, auteur van ‘Jouw huid’. Je zal het maar proberen, milieubewust leven, terwijl de maatschappij je voortdurend verleidt tot goedkope citytrips of goedkope kledij. Terwijl elk van ons aanmoddert is de verleiding systemisch. Transitie gaat slechts lukken als we het structureel aanpakken en de politiek haar nek durft uitsteken (rol overheid, ‘moraliserende technologie’).

  Herbekijk hier het debat: Ecopolis 2018 _ Op dieet in de snoepwinkel

 • 12:15

  Estafettegesprek: burgers in actie, van mei ’68 tot nu

  Met welke acties kunnen burgers bijdragen tot het versnellen van de transitie? Zo hard mogelijk lobbyen bij o.m. de Europese instellingen, en/of protestacties organiseren om bruinkoolcentrales te blokkeren? Hoe verschilt hedendaagse actie van deze enkele decennia terug? Met Yasmien Naciri een jonge onderneemster en auteur van Wij nemen het heft in handen,  Samuel Cogolati onderzoeker aan KULeuven en activist in het domein van de commons, Lenny Peeters auteur beste debutroman 2018 & Paul Goossens jounalist en colomnist bij De Standaard.

  Herbekijk hier het debat: Ecopolis 2018 _ Van mei 68′ tot nu

 • 13:30

  De samenhang tussen identiteitsdebat, ongelijkheid en ecologische kwestie

  Vanuit perspectief van sociale ecologie, is de ecologische crisis, die het gevolg is van de idee dat de mens de natuur moet overheersen, verbonden met de overheersing van de ene mens over de andere.
  Debat met o.a. Rachida Lamrabet, auteur van Zwijg allochtoon, Leo Lucassen, migratie-expert en hoogleraar aan de Universiteit Leiden en Aziza El Miamouni van Wijkacademie Molenbeek. Yasmina El Messaoudi modereert.

 • 15:00

  Just Transition. The proof is in the eating.

  ‘To change everything it takes everyone’, een rechtvaardige transitie gaat zowel over waardige jobs, klimaatbeleid als een rechtvaardige samenleving. Een boeiend dialoog tussen vakbond, industrie en onderzoekswereld. Met de econome Kate Raworth, auteur The Doughnut Economy, Alison Tate, Directeur Economisch en Sociaal Beleid van de International Trade Union Confederation (ITUC) en Thomas Leysen, voorzitter van Umicore & KBC. Karel Verhoeven (hoofdredacteur De Standaard) modereert.

  Herbekijk hier het debat: Ecopolis 2018 _ Just Transition

 • 16:00

  Grand Tour 2020

  Pieter Van Bogaert gaat in gesprek over zijn nieuw boek ‘Grand Tour 2020 met theaterdirecteur Guy Gypens. Het boek is een verslag van een reis langs tien Europese steden waar hij in gesprek ging met tien kunstenaars over hun ecologisch engagement (als kunstenaar en als burger). Het boek is het slotdocument van tien jaar Imagine 2020, een Europees samenwerkingsverband rond kunst en ecologie dat het Kaaitheater in 2008 oprichtte.

  Herbekijk hier het debat: Ecopolis 2018 _ Grand Tour 2020

 • 16:30

  Pakt de klimaattop van Polen de uitdagingen aan?

  Twee weken na ECOPOLIS vindt de klimaattop COP24 plaats in Polen, het land dat nog grotendeels draait op steenkool(mijnen). Wat kunnen we van deze COP verwachten? Wat betekent ‘Just Transition’ voor arbeiders in vervuilende industrieën? Kunnen we ze groene jobs aanbieden? Met klimaatexpert en IPCC-lid Jean-Pascal van Ypersele, de Italiaanse public interest lobbyist Alberto Alemanno, architect en stedenbouwkundige Joachim Declerck en Catalina Caro (CENSAT, Friends of the Earth Colombia). Moderator: Tine Hens.

Schrijfopdrachten Ecopolis 2018

Op Ecopolis kon je Rachida Lamrabet en Jeroen Theunissen aan het werk zien tijdens de verschillende debatten. Beide auteurs schreven ook speciaal voor deze editie van Ecopolis, in opdracht van Passa Porta, een tekst over het thema Just Transition. Lees hier de teksten.

Jeroen Theunissen – En wat als…

Rachida Lamrabet – Er is geen regen

 

Partners Ecopolis 2018

Kaaitheater – WebsiteFacebook * Twitter

Oikos denktank – Website * Facebook * Twitter

Kunstenpunt – Website * Facebook * Twitter

Broederlijk Delen – Website * Facebook * Twitter

FMDO vzw – Website * Facebook *

Crosstalks – Website * Facebook * Twitter

Passa Porta – Website * Facebook * Twitter

Green European Foundation – Website * Facebook * Twitter

Arbeid en Milieu – Website * Facebook * Twitter

Triodos Bank – Website * Facebook *

 • 12:00

  Burgers in actie

  Burgers bouwen zelf aan een duurzaam systeem, enkele Brusselse zelforganisaties vertellen je hoe ze dit doen. Dar-el-Ward, produceert biologische couscous in verschillende dorpen in Marokko. Verder kom je meer te weten over een enthousiaste groep vrijwilligers zich inzet voor de realisatie van waterputten in Nigeria en kom je meer te weten over microleningen in de Ivoorkust die bijdragen tot duurzame voeding.

  Wil je graag meer weten over Dar el Ward? Bekijk dan hier hun Facebookpagina. Of stuur een mailtje naar darelward@live.be.

  Meer informatie over asbl Immigrez Autrement kan je hier terugvinden.

 • 13:30

  Vakbonden samen voor een rechtvaardige transitie

  Het klimaatvraagstuk wordt steeds belangrijker voor de vakbond, zowel in het sociaal overleg als in de interne werking. De drie vakbonden in België volgen hierin de lijn van het internationaal vakverbond in het streven naar een rechtvaardige transitie. Met o.a. Wim Careel: Vlaams ABVV, Bert De Wel: ITUC, Anneleen Demey: ACLVB, Marc Alexander: ACV/ Climate Express en Sebastiaan Kennes: AM (de Nieuwe Samenzweerders).

  Arbeid en Milieu stelde deze interessante sessie samen. Wil je graag meer weten over Arbeid en Milieu? Bekijk dan hier hun website.

 • 15:00

  Power to the people

  Jan Mertens gaat in gesprek met verschillende actoren die actief zijn in het domein van de commons, of burgercollectieven, zowel  onderzoekers als actieve burgers komen in deze sessie aan bod. Pieter Van Den Broeck, een van de samenstellers van de nieuwe publicatie ‘Op grond van samenwerking’ vertelt je meer over nieuwe vormen van grondgebonden commons, onderzoeksjournalist Bart Grugeon Plana gaat in op de inspirerende commons-dynamiek in Barcelona en Sofie Deberdt van Samenhuizen vzw stelt met trots het nieuwe boek ‘Samenhuizen in beeld’ voor, waarbij je de kans krijgt om binnen te kijken bij verschillende samenhuisprojecten in België.

  Bestel hier de nieuwe publicatie ‘Op grond van samenwerking‘.

  Kom hier meer te weten over het onderzoek van Bart Grugeon Plana.

  Bestel hier de nieuwe publicatie van Samenhuizen: ‘Samenhuizen in beeld‘.

   

 • 16:00

  Samantha Slade: Niet-hiërarchisch organiseren

  Hoe kan je een organisatie goed laten werken zonder aanspraak te maken op de klassieke hiërarchie? Op die vraag zoekt Samantha Slade een antwoord. Hoe kom je tot een organisatiestructuur waarbij iedereen gelijk is? Weg van een top-down structuur. Samantha vertelt je, via observaties uit haar eigen niet-hiërarchische organisatie waar horizontaal organiseren centraal staat, hoe een niet-hiërarchische organisatie in de praktijk werkt en kan werken. Is jouw organisatie ook klaar voor deze vernieuwende manier van denken?

  Samantha Slades’ boek ‘Going Horizontal’ is verkrijgbaar in De Standaard boekhandel. Je kan het boek hier bestellen.