Sluit

Programma 2017


 • 11:00

  Doughnut Economics

  Doughnut Economics is hét economieboek van het jaar. De Britse auteur Kate Raworth legt de blinde vlekken bloot in de klassieke opvattingen over economie. Hierin vertrekt ze vanuit de vaststelling dat de dominante economische modellen voorbijgestreefd zijn. Ze hebben toegelaten dat er extreme armoede blijft bestaan terwijl onze leefwereld degradeert tot op een schaal die de toekomst van iedereen bedreigt.

  Raworth zet een roadmap uit aan de hand van haar donut model. Hierbij staat de buitenring voor het planetaire plafond, de grenzen die we niet mogen overschrijden wil de aarde een leefbare plek blijven. De binnenste ring staat voor de sociale fundamenten waar we niet onder mogen gaan, anders komen de grondrechten van bepaalde groepen in het gedrang. De toekomst zit in de zone binnen de twee ringen, de save and fair zone om ons als mensheid verder te ontwikkelen.

  Met een inleiding door Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11

 • 12:30

  Digitaal samenwerken: platform cooporativism

  Wat als we de bekende vorm van samenwerken – coöperaties – hanteren om digitale platformen op te richten als alternatief voor de Airbnb’s van deze wereld? Het antwoord is platform cooporatismJosef Davies-Coates, organisator van de eerste grote Europese conferentie over dit thema, gaat in gesprek met Aleksandra Przegalinska, een gerenommeerd universitair onderzoekster aan de Massachusetts University of Technology (MIT) in Boston. Momenteel werkt ze aan een onderzoek dat focust op de impact van systemen van artificiële intelligentie op de sociale en professionele atmosfeer. Als laatste, maar zeker niet de minste, neemt ook Joachim Jacob, CEO van Partago (een coöperatie voor het delen van elektrische wagens), deel aan dit debat.

 • 14:00

  Kleine ik versus Big Data

  Herbekijk hier het debat: Big Data

  Om te tonen hoe leuk of uniek we wel zijn, gooien we ons leven digitaal te grabbel. Dat laat grote bedrijven toe om big data te verzamelen en verkopen. Anderzijds organiseren burgers zich om te zorgen voor meer transparantie in onze democratie. Volgens de Europese Cyborg rechtenactivist en disigner/ ontwikkelaar Aral Balkan verbindt Facebook mensen niet met elkaar, maar is het Facebook die mensen verbindt met Facebook. Wat we nodig hebben zijn nieuwe infrastructuren die het mogelijk te maken voor mensen om hun individuele soevereiniteit terug te winnen.  De infrastructuren die we bouwen moeten gefinancierd worden door commons, behoren tot de commons, en open en vrij zijn. De infrastructuren moeten zero-knowledge en interoperabel zijn, zodat ze kunnen worden gehost door een veelvuldigheid van organisaties zonder beveiliging of lock-ins. Hoe dit kan leiden tot een versterking van onze vrijheid, vragen we aan de filosofe Alicja Gescinska.  Een kritische blik biedt ook journalist Wouter van Noort. In zijn boek, Is daar iemand? Hoe de smartphone ons leven beheerst. Overigens, hoe kijkt een romanschrijver als Hans Bogaert aan tegen de verleiding van het digitale?

 • 15:30

  Tools for democracy

  Herbekijk hier het debat: Tools for democracy

  De digitale wereld creëert nieuwe mogelijkheden tot verhalen en actievoeren. Zo is digitaal activisme een dagelijkse realiteit voor Gustavo Illescas  die als digitaal activist strijdt voor democratie en voor de Israelische Sarit Michaeli (B’Tselem), die protesten op de West Bank documenteert. In eigen land valt het activisme van Jeroen Olyslaegers op Facebook op. Gelooft hij in de verbindende kracht van conversaties op dit digitaal platform? Schrijfster  Gaea Schoeters weet ondertussen hoe hevig het er kan aan toegaan in Facebook land.

 • 17:00

  Publiek debat en media in digitale tijden

  Herbekijk hier het debat: Publiek debat en media in digitale tijden

  Sociale media hebben op razendsnelle wijze het publieke debat veranderd, voor jongeren is Facebook de belangrijkste krant. Als de democratie staat of valt bij een krachtig publiek debat en sterke 4de macht, dan zijn digitale publieke ruimtes cruciaal voor de toekomst. Hoe kijken Hanan Challouki (mede-oprichtster van het online media platform Mvslim.com) en Karel Verhoeven (hoofdredacteur De Standaard) hiernaar? Biedt internet ook ruimte voor nieuwe vormen van journalistiek? We vragen het aan Ana Naomi de Sousa, filmmaker en journalist die samenwerkt met Forensic Architecture (Goldsmiths University of London) en deze zomer te gast op dOCUMENTA14 en Muhammad Rabbani (director) (CAGE, an independent advocacy organisation working to empower communities impacted by the War on Terror).

Ecopolis bood dit jaar ook een aantal artistieke interventies aan.

Herbeleef deze artistieke interventies en bekijk de leuke foto’s en filmpjes van deze dag.

Walking the line

Nam jij deel aan het project van Benjamin Vandewalle? Bekijk dan hier enkele sfeerbeelden.

 

HelloYouTube

Bij ‘HelloYouTube’ van Cateringa & Kompanen  leerde je hoe je een tutorial video maakt voor op YouTube. Hoe de deelnemers het ervan afbrachten kan je zien in deze leuke aftermovie.

HeadSwap-technology

Verder was ook CREW aanwezig met de ‘HeadSwap-technology’ waarbij mensen live op een intieme wijze met elkaar in contact komen. Op hetzelfde moment kregen 2 mensen camera’s en sensoren krijgen en andere extensies.

 • Docu – In the Same Boat

  Op Ecopolis kon je ook kijken naar de inspirerende documentaire ‘In the Same Boat’. De automatisering heeft gevolgen voor de toekomst van arbeid, ons huidige economische model, klimaatverandering, (de)growth, basisinkomen en nog veel meer. In deze documentaire vertellen enkele grote sprekers zoals Zygmund Bauman, Tony Atkinson en José Mujica over de gevolgen van automatisering.
  ‘De boot’ is hier in deze film een metafoor voor de samenleving, via technologie kunnen er veel kansen ontstaan om tot een betere wereld te komen. Slagen we er echter niet in om deze ‘boot’ op een verstandige manier te beheren dan ziet deze technologie er eerder uit als een bedreiging.
  Niet enkel de ideeën die deze sprekers brengen zijn sterk inspirerend maar ook de muziek en de fotografie die in deze film aanbod komt is zeer inspirerend. Bekijk hier de trailer op YouTube.

 • Het ecologisch toekomstgesprek

  Drie auteurs van boeken met een sterke visie gingen hier in gesprek over een ecologische toekomst.

  Tine Hens brengt in haar boek ‘Het klein verzet’ het verhaal in beeld van mensen uit verschillende Europese landen die niet meegaan in het economische groeimodel. Ze kijkt hier naar verhalen van mensen die kopen inwisselden voor ruilen, delen en geven. Meer informatie over het boek: Het klein verzet. Volgens Mathias Bienstman is voor velen de evolutie naar een groenere, betere wereld al een evidentie. Toch zijn er nog een aantal krachten die deze evolutie afremmen. Of dit laatste stuiptrekkingen zijn en of de vergroening onstuitbaar is daar vertelt hij meer over in zijn boek Op eigen kracht’. De derde auteur die deelneemt aan dit debat is Nick Meynen, in zijn boek, Frontlijnen brengt hij eerst de gevolgen mondiale economie aan het licht. Hij doet dit niet door een pessimistisch beeld te schetsen maar door aan te tonen dat verzet hier nodig en mogelijk is.

 • Fear the Robot! (Green European Foundation)

  Bij de Green European Foundation kon je deelnemen aan een debat met de focus op digitalisering en robots, het debat legde de focus op vragen zoals; ‘Zullen de robots onze jobs stelen?’. Aleksandra Przegalinska, onderzoekster aan het centrum voor collectieve intelligente aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston en Aron Sterniczky, doctoraat en consultant in digitale transformatie van markten en samenlevingen, ging hier in dialoog met jullie over de concrete impact die dit heeft op ons werk en de ethische en normatieve vragen die het verhoogd gebruik van robots met zich zullen meebrengen. wil je graag meer weten over de Green European Foundation bezoek dan zeker hun website.

 • Teksten Passa Porta

  In opdracht van Passa Porta schreven Hans Bogaert en Gaea Schoeters een opiniestuk  van de Standaard der letteren. Wil je graag deze teksten nog eens herlezen? Dan kan deze je hier terugvinden.

  Gaea Schoeters – Beter tien nazi’s dan één tepel

  Hans Bogaert – De terreur van het leuk