Sluit

Programma 2018


 • 11:00

  Openingsdebat: pakt de klimaattop van Polen de uitdagingen aan?

  Twee weken na ECOPOLIS vindt de klimaattop COP24 plaats in Polen, het land dat nog grotendeels draait op steenkool(mijnen). Wat kunnen we van deze COP verwachten, wat betekent Just Transition voor arbeiders in vervuilende industrieën, kunnen we ze groene jobs aanbieden?

  Met o.a. klimaatexpert en lid IPCC Jean-Pascal Van Ypersele en Catalina Caro CENSAT (Friends of the Earth Colombia). Moderator Tine Hens.

 • 12:00

  Estafettegesprek: burgers in actie, van mei ’68 tot nu

  Met welke acties kunnen burgers bijdragen tot het versnellen van de transitie? Met zo hard mogelijk lobbyen bij o.m. de Europese instellingen, en/of protestacties organiseren en bruinkoolcentrales blokkeren? Hoe verschilt hedendaagse actie van deze enkele decennia terug?

  Met o.a. Alberto Alemanno, prof. Universiteit Parijs en auteur The Good Lobby, Yasmien Naciri een jonge onderneemster en auteur van ‘Wij nemen het heft in handen’ & Samuel Cogolati onderzoeker aan KULeuven en activist in het domein van de commons.

 • 13:30

  Samenhang identiteitsdebat, ongelijkheid en ecologische kwestie

  Vanuit perspectief van sociale ecologie hangen deze zaken samen: de ecologische crisis, die het gevolg is van de idee dat de mens de natuur moet overheersen, is verbonden met de overheersing van de ene mens over de andere.

  Met o.a. Rachida Lamrabet, auteur ‘Zwijg allochtoon‘, migratie-expert en hoogleraar aan de Universiteit Leiden Leo Lucassen en Aziza El Miamouni van Wijkacademie Molenbeek.

 • 15:00

  Just Transition. The proof is in the eating.

  ‘To change everything it takes everyone’, een rechtvaardige transitie gaat zowel over waardige jobs, klimaatbeleid als een rechtvaardige samenleving. Een boeiend dialoog tussen vakbond, industrie en onderzoekswereld.

  Met de econome Kate Raworth, auteur The Doghnout Economy (Donuteconomie). Secretaris-generaal van het Internationaal Vakverbond, Sharan Burrow en Thomas Leysen, voorzitter Umicore & KBC.

 • 16:00

  Grand Tour 2020

  Pieter Van Bogaert stelt zijn boek ‘Grand Tour 2020‘ voor, het boek is een verslag van een reis langs tien Europese steden waar hij in gesprek ging met tien kunstenaars over hun ecologisch engagement (als kunstenaar en als burger). Het boek is het slotdocument van tien jaar Imagine 2020, een Europees samenwerkingsverband rond kunst en ecologie dat het Kaaitheater in 2008 oprichtte.

 • 16:30

  De ongemakkelijke consument: op dieet in de snoepwinkel

  Je zal het maar proberen, milieubewust leven, terwijl de maatschappij je voortdurend verleidt tot goedkope citytrips of goedkope kledij. Terwijl elk van ons aanmoddert is de verleiding systemisch. Transitie gaat slechts lukken als we het structureel aanpakken en de politiek haar nek durft uitsteken (rol overheid, ‘moraliserende technologie’).

  Theater Anoek Nuyens & Rebekka de Wit Monoloog voor een consument

  PANEL
  Met o.a. Laurien Spruyt beleidsmedewerker BBL & Jeroen Theunissen, auteur ‘Jouw huid’.

Sorry, no posts matched your criteria.

 • 12:00

  Burgers in actie

  Burgers bouwen zelf aan een duurzaam systeem, enkele Brusselse zelforganisaties vertellen je hoe ze dit doen. Dar-el-Ward, produceert biologische couscous in verschillende dorpen in Marokko en Inaya is een vereniging die met bijen werkt in Sint-Gillis.

 • 14:00

  Just Transition in Actie

  Bert De Wel van het Just Transition Center spreekt over concrete initiatieven in Alberta (Canada).

 • 15:00

  Solidariteit in superdiversiteit

  Vlaanderen is ondertussen superdivers geworden. In onze steden is er amper nog sprake van een culturele meerderheid. Als leraar, leerling, werkgever, werknemer, buur, buurtwerker, vakbondsmilitant of vrijwilliger worden we daarom allemaal geconfronteerd met culturele verschillen. In het boek ‘Solidariteit in superdiversiteit’ lees je hoe solidariteit in superdiversiteit vorm krijgt. De uitdaging van solidariteit verder reikt dan sociale cohesie. Het gaat ook over burgerschap, over verantwoordelijkheid opnemen voor de plaatsen die we delen en de educatieve processen waarin burgers solidariteit leren.

 • 16:00

  Samantha Slade: Niet-hiërarchisch organiseren

  Een organisatiestructuur waarbij iedereen gelijk is, weg van een top-down structuur, daarnaar doet Samantha Slade al meer dan 20 jaar toegepast etnografisch onderzoek. Samantha vertelt je hoe een niet-hiërarchische organisatie in de praktijk werkt. Dit doet ze observaties vanuit haar eigen organisatie, waar horizontaal organiseren op de eerste plaats staat.